Ангелското финансиране е инвестиране на лични пари срещу дял от компанията от човек, който не е професионален инвеститор. Обикновено се получава от проекти в ранна фаза на развитие и бизнес, който има потенциал и визия да порасне, за да има възвращаемост в инвестицията. Това става когато инвеститорът той продаде своя дял. Това обясни Милен Иванов създател на клуб за финансиране на стартиращи бизнеси Резултати от търсенето CEO CLUB Bulgaria Angels club в предването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Как може да се получи такова финансиране?

По думите на експерта ангел инвеститорите финансират бизнеси, които работят. "Този, който желае подобен тип финансиране трябва да има готов екип, продукт или услуга, доказано търсена и добър бизнес модел. Най-добрият начин желаещият да получи инвестиция е да се обърне към някоя ангелска мрежа и да кандидатства. Изпраща се презентация с описание на проекта и ако има интерес започват преговори", заяви той.

Какви суми се инвестират? 

Според Иванов размерът на инвестицията зависи от много неща. "В нашия клуб инвестираме от 10 хил. до 200 хил. евро, като обикновено типичната инвестиция и между 50-100 хил. евро. Основната разлика при този тип финансиране от останалите е, че предприемачът дава част от своята компания, което значи, че се дава и някаква форма на контрол и трябва да се има предвид това. Причината предприемачите да търсят този тип финансиране е само в парични измерения, но и ноу-хау, опит с други бизнеси и т.н."

От този тип финансиране се възползват най-вече технологичните компании, казва експертът. "В бизнеса, в който ще се инвестира, трябва да има някоя технология, която му позволява да расте и да има потенциал, да порасне бързо. Нетипични бизнеси за този тип финансиране са консултантски и по-малки бизнеси", заяви той.

Европейската комисия предлага нов фонд за финансиране на "стратегическите бизнеси"

Европейската комисия предлага нов фонд за финансиране на "стратегическите бизнеси"

Неговата планирана стойност ще е 15 млрд. евро, но от ЕК се надяват да привлекат и частни инвеститори в следващите години

Иванов споделя, че е инвестирал в пет компании. "Последната компания, в която инвестирахме общо 20 ангела е компания, която прави автономни дронове за карго индустрията. Друга компания, в която инвестирахме е компания, която е във финтех сектора", заяви той.

Според Иванов това е рисков инвестиционен актив и ако се инвестира в една компания е много вероятно да се загубят парите. "По-добре е да се инвестира едновременно в 10-15 компании. Ако се направи подобно портфолио може да се постигне годишна възвращаемост от 25%. Има някои инвеститори, които в рамките на 3-4 години са станали милионери, но това не важи за всички. Има и инвеститори, които не целят печалба, а просто искат да помагат на другите стартиращи предприемачи, които създават нещо иновативно и интересно."

Има някои митове, че ангелското финансиране е привилегия на богатите, но това не е вярно, заяви Иванов."Средната инвестиция в Европа, на един ангел в сделка за миналата година е 19 хил.евро. Но може да бъдеш ангел инвеститор и с по-малки суми, дори с порядъка от 100-200 евро. Очаква се, че ангелското финансиране да става все по-значим фактор в рисковия капитал."