Все още масово българите инвестират парите си предимно в недвижими имоти или слагат спестяванията си в депозитни сметки. Макар и с бавни темпове, тази тенденция започва да се променя като все повече хора разчитат и на алтернативни възможности. Такава е застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд. 

По време на своята презентация на форума на форума "Money.bg Лични финанси", който се проведе на 10 април в Hyatt Regency Sofia, основателят и изпълнителен директор на софтуерната компания "Болерон", която дигитализира застраховането в България и региона, акцентира върху това, че именно този застрахователен продукт е един от най-популярните финансови инструменти в развития свят.

"Този продукт всъщност комбинира два продукта. Единият от тях е чиста застраховка живот. Тя обикновено се прави от семейни хора, които искат ако с тях се случи нещо да подсигурят финансите на семейството си, образованието на децата си и да изплатят кредитите си. Този продукт на практика хеджира риска с човек да се случи нещо лошо. С хората, които не се случва нищо лошо, а имат късмета да остареят, застрахователите добавят и втория продукт - спестовният елемент. Чрез него се натрупват спестявания през годините. Освен това, идва и елементът на инвестиция в инвестиционен фонд към застраховката. Там една част от парите отиват за риск, а друга за инвестиции чрез този фонд.

Александър Цветков подчертава, че този вид застраховка е много достъпна. Вноската за нея е гъвкава и може да се намалява и увеличава във времето. Плащанията могат да бъдат средно от 50 евро на месец до толкова, колкото човек сам прецени.

"Този вид застраховка ми дава възможност да направя изпреварващ доход. Освен това има гъвкавостта да се променя", казва Цветков.

"Болерон" се листва на БФБ и иска да стане компания за $1 милиард

Дигиталният брокер, който се листва на БФБ и иска да стане компания за $1 милиард

Тази година компанията ще навлезе на пазарите в Гърция и Румъния, заяви за Money.bg изпълнителният директор Александър Цветков

Важно при застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд, са трите решения, които клиентите трябва да вземат преди да си я направят. Първото от тях е каква искат да е сумата, която да получи семейството им ако с тях се случи нещо. Второто е каква вноска са готови да отделят на месец за спестяване. Третото е да се избере инвестиционен фонд, уточнява основателят на "Болерон".

"Ние специално сме дали опция от три инвестиционни фонда. Единият инвестира във финансови инструменти с фиксирана доходност, държавни ценни книжа и облигации. Вторият е в продукти като злато и петрол. Третият е в световни акции. И в нашия екип сме убедени, че след 30 години в пенсионния ни фонд ще има по-малко пари, отколкото в сметката по застраховката."

Като всяко нещо, този вид застраховка има както плюсове, така и някои минуси, обобщава Александър Цветков. Основните недостатъци, според него" се свеждат до това, че парите не са гарантирани. Това, все пак не е банков депозит. Доходността също не е гарантирана, защото ще има години, в които ще е по-слаба и години, в които ще е по-висока. Друг вид "недостатък", който обаче в същото време е и ефект, е че това е дългосрочен, а не краткосрочен продукт. 

Сигурност vs иновации: Как да инвестираме в бъдещето си

Сигурност vs иновации: Как да инвестираме в бъдещето си

Разгорещена дискусия по темата видяха присъстващите на "Money.bg Лични Финанси"

Статистиката на застрахователите показва, че темпът на сключване на застраховки "Живот" расте в България с между 20 и 30 процента годишно през последните 10 години. Тоест, тепърва този пазар ще набира скорост и у нас, сигурен е изпълнителният директор на Boleron.

Гледайте цялата дискусия във видеото!

* Настоящият материал е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет.