Какви са алтернативните пътища към бъдеще, което е по-добре осигурено финансово - и има ли сред тях такива, които са неприемливо рискови? В търсене на отговора мнения сблъскаха участниците в дискусията "Дигиталните финанси на бъдещето" в рамките на форума "Money.bg Лични Финанси".

Неизбежно в момента подобна тема няма как да не включва Биткойн и останалите криптовалути. "Важно е да се гледа на инвестиционния актив като такъв, но и да се наблюдават циклите - за Биткойн започва да се говори когато цената е изключително висока, а когато цената е ниска и е най-добре да се инвестира, повечето хора се страхуват", коментира Владислав Драмалиев (фондация "Битхоуп").

Очертаваща се тенденция на имотния пазар у нас - хората купуват за собствено ползване, не толкова за инвестиции

Очертаваща се тенденция на имотния пазар у нас - хората купуват за собствено ползване, не толкова за инвестиции

Гледни точки и още от експерти по време на форума "Money.bg Лични Финанси"

По думите му най-популярната криптовалута е актив от нов клас - носи възрвръщаемост като технологична акция, но е и твърд актив като златото. Той добави, че в периода 2010-2020 BTC беше най-добре представящият се актив в света с около 100% ръст на година и сега виждаме "институционализация", в рамките на която 13-те Биткойн ETF-а са сред най-добре представящите се борсово търгувани фондове.

Не мога да намеря употреба на криптовалутите за нормални сделки, цената им е много волатилна, заяви на свой ред Пламен Дильовски (Futura). По думите му фактор е и че периодът на търгуване е много кратък: "Бих инвестирал във фондове и активи, които имат минимум 20 години".

Снимка 660606

Източник: Явор Николов

По думите му "крипто към момента не може да се приеме като инвестиране", докато при търсенето на дългосрочен хоризонт - над 10 години, на преден план излизат ETF-ите, които предлагат готови портфейли от акции, които можем да купим. По думите му още по-добър избор за начинаещите инвеститори са индексните ETF, които следят движението например на S&P 500 или NASDAQ.

Той призова желаещите да инвестират да се осведомят за таксите на взаимните фондове и ETF.

Ако чакаме 20 години, преди да инвестираме в даден актив, ще изпуснем иновациите през тези 20 години, апострофира го Александър Цветков от дигиталния застрахователен брокер "Болерон". Неговата платформа вече предлага застраховка "Живот", която е свързана именно с инвестиция в ETF.

Според Цветков улеснението при покупката на криптовалути е голям фактор за повишения интерес към тях, като той направи паралел със застраховането, където, по думите му "Болерон" не "краде" пазарен дял от други брокери, а го увеличава чрез хора, които не биха минали през традиционната потребителска пътека при сключването на полица.

Гледайте цялата дискусия във видеото!

* Настоящият материал е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет