През последните месеци на имотния пазар виждаме тълкувания за спад, намаляване на сделки, но в същото време има ръст през първото тримесечие в София. Каква е ситуацията на имотния пазар в страната в момента - отговарят експерти.

"Това, което се случва на пазара на имоти в момента е, че хората забогатяват и купуват жилища за собствено ползване. Нито домакинствата, нито държавата ни са били по-богати, колкото са в момента, в сравнение с това къде сме били преди около 30 години. За последното тримесечие БВП е повече, отколкото през цялата 2006 година. Ако трябва да разгледаме ситуация в по-краткосрочен план, Ковид пандемията даде тласък на всички пазари на недвижими имоти. Този импулс леко започна да затихва. Пикът при нас беше в края 2021-а и в началото на 2022-а година. Спадът е естественият процес, при който пазарът търси своето равновесие. През 2023-а година пазарът на имоти намери новото си равновесие - на около една трета по-висок брой сделки, в сравнение с 2019 година". Това заяви Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на ЕРА България АД по време на форума "Money.bg Лични Финанси".

Снимка 660653

Източник: Мирослава Дерменджиева

от ляво надясно: Петър Сотиров, Гeopги Гeopгиeв, Мирослав Владимиров

По думите му хората купуват жилища за да живеят в тях и това е тенденция, "която се вижда много ясно в данните". Достъпността на жилищата постоянно расте, тъй като разполагаемият доход расте по-бързо от цените на жилищата.

Тази тенденция се забелязва и от Петър Сотиров, който е търговски директор на VM Invest. По думите му през последната 1 година започва промяна в търсенето. Преди фокусът е бил върху инвеститорски жилища, а сега покупката на имот е по-скоро с цел живеене и се търсят по-големи жилища. Става въпрос за семейства с две или повече деца. Това обаче е довело до липса на такива имоти на пазара.

"Инвеститорите бяха съсредоточени към имоти до 65 кв.м. Сега обаче на пазара липсват жилища с две - три спални и повече", коментира експертът.

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

100% печалба от имоти "на зелено" само за 6 месеца

Профил на купувача

Това са активни хора между 30-45 години от ИТ сектора, със собствен бизнес, със семейство, деца, които живеят в по-големите градове.

"Много хора разпознават инвестицията в имот като нещо, което е добро като решение. Друга възможност са депозитите, където макар и голямата депозитна база в средносрочните срокове, където са 12, 18, 24 месеца, дори 3 години, има ръст на лихвите по депозитите. Добре е хората да знаят, че могат да инвестират освен в тези две възможности, във финансови инструменти. Това са например държавни ценни книжа, акции и облигации, т.е да се диверсифицира портфейлът", заяви Гeopги Гeopгиeв - диpeĸтop нa Диpeĸция "Πpoдaжби и ĸoopдинaция нa ĸлoнoвaтa мpeжa" в Инвecтбaнĸ по време на форума на Money.bg.

По думите на Владимиров имотите имат най-доброто съотношение риск - доход. Имат най-добрата възвръщаемост за нивото на риск, което поемаме. Хората интуитивно усещат коя инвестиция им носи най-голяма възвръщаемост за нивото на риск. Инвестицията в недвижими имоти има много добри характеристики, смята експертът.