Когато става въпрос за инвестиране, някои хора не мислят от гледна точка на хиляди долари, десетки хиляди или дори милиони. Те мислят в стотици милиони или дори милиарди. Те имат толкова много пари, че всъщност създават частна компания, известна като "семеен офис", за да управлява цялото им богатство.

И сега Goldman Sachs, един от банкерите в елита, повдигна малко капака, за да ни даде възможност да надникнем какво правят тези свръхбогати с всички тези пари. Инвестиционната банка наскоро публикува своите констатации след разговор със 166 семейни офиса. Повече от 90% от тях работят с над 500 милиона долара инвестиции. Близо три четвърти имат повече от 1 милиард долара. Малко над половината от тези семейни офиси са в САЩ, а останалите са разпръснати предимно из Европа и Азия.

Американските милионери вече търсят американската мечта...в чужбина

Американските милионери вече търсят американската мечта...в чужбина

Богаташите мигрират към страни като Португалия, Малта, Испания, Гърция и Италия

Какво откриха от инвестиционната банка?

Оказва се, че богатите все още са любители на сложни, надценени, посредствени инвестиционни продукти, с които могат да се хвалят на голф игрището: хедж фондове, фондове за частен капитал, фондове за рисков капитал и други така наречени алтернативи. Но единствената "алтернатива", която наистина всеки би искал да притежавате през последните две години, беше тази, която почти напълно им липсваше, а именно - стоките.

Една трета от тези магнати влагат част от парите си в така наречените цифрови активи, което означава криптовалути като биткойн, незаменими токени и други електронни новости.

И междувременно те продаваха, а не купуваха акции - въпреки че повечето от тях твърдят, че мислят да инвестират в супер дългосрочен план и за тяхното семейно богатство за "много поколения".

Йоханесбург оглави класацията на градовете с най-много милионери в Африка

Африканският град с над 14 000 милионери

Ню Йорк е на първо място в света

Нека започнем с тези "алтернативи". Според проучването на Goldman семейните офиси държат зашеметяващите 44% от парите си в тези неща. Това включва фондове за частен капитал, частни фондове за недвижими имоти и инфраструктура, хедж фондове и частни кредитни фондове. Това почти не се е променило спрямо първия доклад на Goldman преди две години, когато цифрата беше 45%.

Тези неща трябва да се разглеждат като луксозни стоки, а не като инвестиции. Повтарящите се данни показват, че хедж фондовете обикновено се справят по-зле от обикновеното, евтино портфолио с течение на времето. Как би могло да бъде иначе? Високите такси правят почти невъзможно инвеститорите да спечелят.

През последните пет години, според доставчика на данни HFRI, средният инвеститор в хедж фондове е спечелил обща възвръщаемост от 17%. Не на година, а общо!

Бихте могли да се справите почти толкова добре без абсолютно никакъв риск, като просто държите парите си в защитени от инфлация държавни облигации на САЩ. Фондът за защитени от инфлация ценни книжа Vanguard например, е спечелил 15,6% за същия петгодишен период.

Междувременно глобален фонд на фондовия пазар като Vanguard Total World Stock, би ви направил 37%, а популярния SPDR S&P 500 ETF (SPY), базиран на широкия щатски индекс - 64%.

По дефиниция, всеки мениджър на хедж фондове, който наистина знае как да победи пазара с голяма разлика година след година, не е необходимо да ви включва. Легендарните Renaissance Technologies изхвърлиха всички свои външни инвеститори преди години.

Днешните най-добри алхимици, мениджъри на частни капитали, са най-добри в това да направят себе си богати, а не някой друг.

Най-добрият аргумент за така наречените алтернативи е да се намали волатилността на портфейла. Искате да намерите неща, които в идеалния случай ще се повишат, когато и акциите, и облигациите се понижават. И през последните две години една от групата "алтернативи" би направила точно това: стоките. Широкият стоков индекс GSG е нараснал с 30% през това време. Златото е добавило 12%!

Пълна експозиция на семейните офиси към стоките? Опитайте с 1%...

Междувременно семейните офиси казват на Goldman, че сега имат само 28% от средствата си на публичните фондови пазари, спад от 31% преди две години. Това е 10% понижение. Но световният индекс на световните пазари MSCI е намалял с 5% за същия период. Така че те са били нетни продавачи, тъй като фондовият пазар стана мечи, което е обратното на това, което се очаква да правят при падащи пазари.

Съседката на България, която ще привлече 1 200 милионери тази година

Съседката на България, която ще привлече 1 200 милионери тази година

Кои държави напускат милионерите?

Иронията е, че колкото по-богат сте, толкова по-лесно би трябвало да инвестирате. Това е така, защото можете да преодолеете мечи пазар - дори дълготраен, мащабен мечи пазар - без да рискувате парите си за съществуване. Уорън Бъфет препоръчва портфейл от 90% в евтин фондов индексен фонд S&P 500 и 10% в съкровищни бонове. Глобална алтернатива би била 90% във фонда Vanguard Total World Stock Index, вместо S&P 500.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари