Америка губи милионерите си. Притокът на богаташи в САЩ се срина с 86% през 2022 г. от пиковите нива преди пандемията, падайки до едва 1500 души. Това се посочва в доклад на консултантска компания Henley & Partners.

За сравнение притокът на богаташи варираше между 6400 и 10 800 души годишно от 2013 до 2019 г.

Промяната идва най-вече заради разочаровани американски милионери, които търсят възможности в чужбина, според Мехди Кадири, мениджър в Henley & Partners за Северна Америка

"Сега американците изживяват своята "зима на недоволство", коментира той.

Мнозина американски милионери бяха прогонени от все по-сериозните призиви за данъчно облагане на богатите, политическото напрежение в САЩ, непредсказуемите пазари, заради войната в Украйна, нарастващите нива на престъпност и насилието, конфликтите около обществени проблеми като равенството между половете и расизма, пише Business Insider.

10 000 богаташи от Китай искат да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната

10 000 богаташи от Китай искат да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната

Дали правителството на президента Си Дзинпин ще ги остави да напуснат родината си

Американските богаташи мигрират към страни като Португалия, Малта, Испания, Гърция и Италия. Това са част от страните, които предлагат златни визи и миграционни програми

Според инвестиционен експерт Джеф Д. Ъпдайк, американците не бягат от САЩ в опит да избегнат данъците. Те просто преследват американската мечта другаде, смята той.

Според Henley & Partners един от факторите, които се използват, за да се прецени здравето на икономиката на дадена страна, е нейната средна класа, която се свива, поне в САЩ.

Петима милиардери, които не присъстват в класациите за богаташи

Петима милиардери, които не присъстват в класациите за богаташи

Те предпочитат да не попадат под светлините на прожекторите

В същото време средната класа извън САЩ расте, като близо 430 000 души се присъединяват към средната класа в развиващия се свят всеки ден, пише Ъпдайк.

"Мигрантите идват в САЩ в търсене на своята "американска мечта", да живеят и работят в свободна, демократична и безопасна страна. Но това избледнява, смята Кадири.