Хаотичното блокиране на Шанхай, съгласно политиката на Covid-Zero, превърна Китай в център на извънредно положение. 10 000 жители с високи доходи искат да се измъкнат и да спасят богатството си, което е на обща стойност 48 милиарда долара от Китай тази година, се казва в анализ на Henley & Partners. Това е второто по големина прогнозирано изтичане на богатство и хора за страна след Русия, пише Bloomberg.

Големият въпрос, който сега виси над богатите в Китай, е дали правителството на президента Си Дзинпин ще ги остави да напуснат родината си.

Въпреки, че не са затегнати изрично ограниченията за преместване, процесът е станал по-труден през последните месеци, тъй като времето за обработка на паспортите се е увеличило и изискванията за документация са станали по-тежки, казват адвокати. Прехвърлянето на големи суми пари от Китай също стана по-трудно. Дълго време жителите заобиколяха капиталовия контрол на страната, но вече е почти невъзможно.

Това може да подхрани напрежението между богатите китайци и управляващата Комунистическа партия. Очаква се Си да си осигури безпрецедентен трети мандат, но дългосрочните икономически щети за страната от политиката им Covid Zero ще се определят от изтичането на таланти и богатство.

Потенциалното напускане на хора и капитали идва на определена цена за китайската икономика, коментира Ник Томас, доцент в хонконгския университет.

Икономиката на Китай се свива рязко

Икономиката на Китай се свива рязко

Основната причина са продължителните локдауни в страната

Консултанти и адвокати по миграцията в Китай казаха, че запитванията за обработка на документи за напускане на страната са се увеличили три до пет пъти през пролетта - когато Шанхай беше в изолация, в сравнение с година по-рано. Запитванията за преместване на финанси извън страната са нараснали, според интервюта със седем банкери.

"Мнозина наистина смятаха, че нямат други възможности предвид блокирането на Covid", казват консултанти по миграцията в Шанхай.

Популярните дестинации за потенциалните напускащи страната са САЩ, Сингапур, Австралия, Канада и страни в Европа. Някои от тези държави направиха миграционните процеси по-строги или оттеглиха визовите схеми за инвеститори. Места, на които инвестиционните изисквания са сравнително ниски, като Испания, Португалия или Ирландия, също могат да станат по-популярни, казва частен банкер.

Гражданите имат право да конвертират юани на стойност 50 000 долара в чуждестранна валута всяка година. В миналото по-богатите хора са намирали начини да заобиколят правилото, но някои от тези възможности намаляват.

Само преди година опциите за прехвърляне на пари от Китай включваха използване на криптовалути или сключване на частно споразумение с задграничен партньор. Въпреки това масовите репресии на Китай срещу крипто през последните няколко години означават забрани за почти всички дейности.

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

Според доклад на ООН световното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г.

Въпреки че Китай намали карантината за международни пътници до само седем дни, това породи надежди, че страната може допълнително да облекчи политиките си за Covid, но неудобствата и несигурността в подхода на страната продължават да вълнуват гражданите.

Миналия месец Си повтори подкрепата си за програмата Covid Zero, като каза, че това е най-"икономичната и ефективна" стратегия за Китай.

Много жители все още се страхуват, че Шанхай може отново да влезе в блокада, тъй като случаите на Covid продължават и са масови, докато в други градове продължават да се налагат блокировки.