Франсис Дрейк е английски мореплавател и изследовател от XVI век, известен най-вече с това, че е вторият човек обиколил света след Фернандо Магелан. Мнозина обаче не знаят, че Дрейк е започнал като пират, който е служил на кралица Елизабет I във войната ѝ срещу Испания. Неговата необикновена история разказва Britannica.

Въпреки че миналото му е било изпълнено с пропуски, в крайна сметка Дрейк е посветен в рицарство и получава благородническа титла. Нека разгледаме по-отблизо невероятната история на Франсис Дрейк.

Дрейк е роден през 1540 г. в Тависток, Девън, Англия, и когато е само на 12 години, се обучава в занаята на баща си като моряк. До средата на 20-те си години той вече е опитен мореплавател и капер (пират, санкциониран от правителството) за кралица Елизабет I във войната ѝ срещу Испания.

Снимка 627570

Източник: iStock

За първи път се прочува с това, че през 1573 г. завладява няколко испански кораба ,натоварени със злато, край бреговете на Панама, като донася достатъчно богатство, за да се превърне в един от най-богатите хора в Англия.

Милиарди тонове злато лежат на дъното на световния океан. Крие ли съкровища и българското море?

Милиарди тонове злато лежат на дъното на световния океан. Крие ли съкровища и българското море?

Повече от 90 процента от златото в недрата на нашата планета все още не е добито

Околосветското пътешествие

През 1577 г. кралица Елизабет назначава Дрейк за командир на експедиция, която да изследва непознати части на света и да нападне испанските колонии по пътя; за целта тя дори му предоставя два малки кораба - "Пеликан" (който по-късно преименува на "Златна хрътка" и флагманския си кораб "Мариголд".

Пътуването му отнема почти три години; през това време той успява да завладее множество испански кораби, пълни със злато и сребро, като същевременно завладява Калифорния за Англия! Той се завръща у дома на 26 септември 1580 г. с тонове съкровища на борда на кораба си, което го превръща в незабавна знаменитост. Превръща се във вторият човек обиколил света след Фернандо Магелан .

Пиратът-благородник

За усилията му, кралица Елизабет удостоява Дрейк с няколко почести, включително с рицарско звание на 4 април 1581 г.; тя му дава и имоти край Плимут, които придобива от бивши манастири, както и земи в Ирландия.

С тези награди идват и титли, като лорд и лейди на Ексетър и адмирал на Нов Албион (както тогава се нарича Калифорния). В допълнение към тези отличия, Дрейк получава подаръци и от други чуждестранни владетели, включително от крал Филип II, който му подарява ценни гоблени за услугите, оказани по време на околосветското му пътешествие.

Франсис Дрейк се помни днес като един от най-великите изследователи и мореплаватели в историята. Дръзките му подвизи му спечелват слава в цяла Европа, но по-важното е, че той е удостоен с нея от самата кралица Елизабет I.

Въпреки че започва като пират, Дрейк в крайна сметка получава благороднически титли заради постиженията си по море.

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Монархът притежаваше множество дворци, няколко искрящи диамантени корони, масивно златно пиано, целия Хайд Парк, буквално всеки един лебед в Обединеното кралство.