Златни находища могат да бъдат намерени на всички континенти на Земята, като според учените около 10 милиарда тона от благородния метал се разтварят или лежат на дъното на световния океан. Златото обаче се разрежда до голяма степен до целулоза - концентрацията му е само няколко части на трилион, според Националната океанска служба на САЩ .

Същевременно обаче, в океанското дъно също е вложено неразтворено злато, но то не е рентабилно да се добива. Според изчисленията обаче, ако златото на световния океан се добие и разпредели еднакво между всеки човек на земята, всеки би получил по девет килограма от него. 

Към златото на дъното на океана спадат и много загубени в миналото златни съкровища, които винаги са апетитна хапка за мореплаватели и различни ентусиасти, които често просто преследват някоя легенда. Впрочем, според археолозите, край българските брегове също има изчезнали в морето съкровища, неоткрити до днес.

Едни от най-скъпите съкровища на Земята се крият под ледовете на Гренландия

Едни от най-скъпите съкровища на Земята се крият под ледовете на Гренландия

От диаманти и злато до петрол и газ

Според д-р Найден Прахов от Центъра за подводна археология в Созопол има много легенди и водолазите вярват, че в техния район се намира потънал в миналото кораб със златни съкровища, оценяващи се на днес на около 2 милиарда долара. Според преданията, корабът се е казвал "Черният принц" и е бил натоварен с тонове златни гвинеи, предназначени за англо-френските войски. Най-вероятно той е преминал Босфора и попадайки в голяма морска буря, е потънал край бреговете на Странджа.

През 1875 година френски водолази са били по следите на изчезналия кораб и в турски, и в наши води. Откриват повече от 10 потънали плавателни съда, но не и "Черния принц". Безуспешни експедиции у нас правят италианци, норвежци и германци, а през миналия век корабът е търсен и от специална водолазна група от СССР. През 90-те години на 20-ти век български океанолози и геофизици изказват становище "Черният принц" лежи край българските брегове.

И все пак, най-голямо количество злато се намира в земното ядро. Смята се, че има десет пъти повече от него, отколкото във всички известни повърхностни източници. Повече от 90 процента от златото в недрата на нашата планета все още не е добито. 

Най-старото златно съкровище в света е намерено в България

Къде се намира най-старото златно съкровище в света и каква е цената му

Не е нито в Месопотамия, нито в Египет