Ледената покривка на Гренландия се топи по-бързо от предвижданията на учените. И това, разбира се, поражда огромни апетити, тъй като под ледовете дремят невероятни съкровища - от злато и диаманти - до петрол и газ. Не случайно най-могъщите държави в света вече са насочили поглед към Гренландия.

Датският геолог Миник Розинг твърди, че островът буквално изобилства от съкровища, които лежат под неговата повърхност.

"Има желязна руда, рубинена мина, злато, дори платина. А климатичните промени правят плаването от и до Гренландия все по-лесно", коментира ученият пред Розинг BBC.

Защо Гренландия е толкова ценна за Доналд Тръмп?

Защо Гренландия е толкова ценна за Доналд Тръмп?

САЩ вече са купували острови от Дания. Колко би струвал най-големият такъв в света?

Климатични промени водят до по-топло време, а по-високите температури водят до топене на ледниците. Това означа, че съвсем скоро ще е по-лесно да се добиват тези ценни метали.

Пратеници на Китай неколкократно посещават острова, който е под юрисдикцията на Дания, а САЩ стигнаха до там, че поискаха да го купят. Предложението беше отправено от Доналд Тръмп по време на президентския му мандат. "Гренландия обаче не е за продан", отсече датският министър-председател, попарвайки надеждите на Америка.

Най-големият остров на света действително придобива все по-голямо значение - не само поради скритите под леда природни богатства, а и заради разкриващите се нови възможности. Внезапно възникват нови морски пътища, които значително ще съкратят пътуванията на корабите от Азия до Европа и Америка.

Европа, а не САЩ, трябва да купи Гренландия

Европа, а не САЩ, трябва да купи Гренландия

Островът може да помогне в изграждането на така нужната автономност на Европейския съюз

Колкото до богатствата, предполага се, че край бреговете на Гренландия се крият 13% от световните запаси на нефт и цели 30% от всички залежи на газ. Дълбоко в недрата му дремят находища на цинк, олово, желязна руда, злато, сребро, диаманти, мед, никел, платина, уран и редки метали като лантан, неодим и итрий, които се използват за производството на смартфони, ветрогенератори и автомобилни акумулатори.