Български превозвач чака разрешение от американската администрация за директни полети от България до САЩ.

Компанията е готова до 2-3 месеца да обслужва редовна линия по 3 пъти седмично, каза Янко Иванов, директор на Би Ейч Ер. Имаме пълна подкрепа на държавата, каза още той, цитиран от "24 часа".

Част от процедурата е минала, но се чакат разрешения, свързани със сигурността на пътници и на каргото, за което трябва техника и на летището.

Според проучванията на авиокомпанията имало голям интерес за директни полети до САЩ. Такива били готови да предложат конкуренти от съседни държави. Българите летяха директно от София до Ню Йорк до 1999 г.

Възможно е след 2017 г. българските авиокомпании да наемат чужди пилоти заради пенсиониране на много от нашите, каза пък шефът на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов.

Обучението на един пилот струва 40 000 евро и тази сума не е по бюджета на българското семейство, каза още Станулов. Асоциацията настоява държавата да дава стипендии, за да покрие с тях поне половината от сумата.

Самолетите на българските компании в момента са 45. Браншът се справил с кризата. През 2008 и 2009 г. имало спад от 10%, който е преодолян, а за миналата година има ръст на превозените пътници с 5,8%.