Десет милиона лева ще получат общини за подготовка на проекти, с които да кандидатстват за финансиране по Оперативната програма „Околна среда". Това реши Управителният съвет (УС) на ПУДООС на последното си за тази година заседание.

Решението е в изпълнение на поставения от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров приоритет за осигуряване на необходимата проектна готовност с цел усвояване на всички предвидени по Оперативната програма „Околна среда" средства, които страната ни ще получи непосредствено след присъединяването към ЕС.

Парите ще бъдат използвани за подготовка на проекти основно в областта на водите и управлението на отпадъците.

Управителният съвет на ПУДООС реши още да бъдат отпуснати безвъзмездно 64 милиона лева на общини от всички области на страната за реализация на проекти в областта на отпадъците и за изграждане на довеждащи колектори, малки водоснабдителни обекти и др.

В областта на отпадъците общини, на чиято територия вече са пуснати в експлоатация депа за твърди битови отпадъци, изградени със средства по програма ИСПА, получават пари за купуване на съдове и техника за сметосъбиране и сметоизвозване.

Финансиране получават и проекти за разделно събиране на отпадъци, за компостиране на биоразградими отпадъци, които са в съответствие със заложените цели в Националната програма за управление на отпадъците. Пари са отпуснати и за проекти в областта на водите и пречистването на въздуха.

По препоръка на министър Чакъров на следващото заседание на УС на ПУДООС приоритетно ще бъдат разгледани проекти за опазване на чистотата на въздуха.