Азиатските капиталови пазари приключиха с позитивен тон първата борсова сесия за седмицата, след като инвеститорите продължиха да отиграват новината за евентуалното сливане между Microsoft и Yahoo. Намерението на Китай да закупи част от добивната компания Rio Tinto, допълнително подкрепи пазарния оптимизъм.

Фондовите борси в Токио, Хонк Конг, Сеул и Тайван отчетоха ръст в диапазона от 2% до 4%, докато китайският индекс на борсата в Шанхай се изстреля с 8%. Китайските регулаторни органи одобриха по-рано днес, създаването на два нови взаимни фонда, които да подкрепят състоянието на пазара. От началото на годината, фондовата борса в Шанхай е с 12% надолу.

Първата за седмицата борсова сесия в Европа, започва с ентусиазъм и добро покачване на индексите. За момента, фючърсите на трите основни европейски индекса - британския FTSE100, германския DAX и френския CAC-40, се повишават между 1% и 2%. Интересно е да се отбележи, че цената на японските дългови книжа започна да намалява, което е сигурен знак за по-решително връщане на инвеститорското доверие към борсата и съответно изтегляне на капитали от смятаните за убежища ДЦК.

Цената на петрола обаче, продължи да намалява тази нощ, като достигна ниво от $88.80 за барел. Петролът изгуби близо 3% в последните часове на петъчната търговия, след изявлението на американския президент Буш, който отново изрази безпокойството си от отслабващата американската икономика.

Световните капиталови пазари вече една седмица пренебрегват слабите икономически данни от САЩ и Европа, като инвеститорите предпочитат да следят големите сделки по сливания и придобивания, за да печелят. Изглежда, че рекордните понижения на капиталовите пазари от началото на годината, успяха да намалят цената на акциите до онзи минимум, при който те стават изключително апетитни за инвеститорите.

„Никой не очакваше да има големи сделки между компании в условията на икономическа криза, а когато това се случва, оптимизмът бързо обхваща пазарите", коментира южнокорейски анализатор.

Само половин час след като отвори, Българската фондова борса последва европейските и азиатските си колеги и четирите индекса се оцветиха в зелено. За момента е твърде рано да направим прогноза на дневна база, но тенденцията определено е във възходяща посока.