Големите различия между страните от Централна и Източна Европа дават повод за анализ на риска и възвръщаемостта. Подобен анализ изготвен от Erste Bank показва различните етапи на развитие на страните от ЦИЕ.

Според анализаторите на банката слабо развитите пазари като Сърбия и Украйна имат най-голям потенциал за развитие, но трябва да се има предвид, че по-високата потенциална възвръщаемост винаги идва с цената на по-висок риск.

Като най-малко рискови анализът на банката посочва страните от Централна и Източна Европа, които вече са членки на ЕС, което идва от факта, че колкото даден пазар е по-близо до ЕС, толкова по-малко рискова е една инвестиция в него.

Според анализаторите кандидатките за членство в ЕС Румъния и България обаче предлагат атрактивно съчетание от нисък риск и висок растеж.

Всички пазари, се посочва още в доклада си приличат по това, че им предстои дълъг път за достигане на нивата на Еврозоната, като същевременно възможностите им за растеж са впечатляващи.

Българският банков сектор претърпя криза в средата на 90-те години, но от тогава се развива много добре на основата на нарастващото доверие в сектора.

Много чуждестранни банки навлязоха в българския банков сектор през последните десет години, в резултат на което се отбелязва изключително висок пазарен дял на банки, в които доминират чуждестранните играчи (над 90%), съобщават анализаторите на банката.

Ескалиращата конкуренция имаше негативен ефект върху нивата на печалба, но ръстът е забележителен, се посочва още в доклада.