"ВСМПО-Ависма", най-големия в света производител на титан, преминава в ръцете на Федералното държавно предприятие „Рособоронекспорт". Изкупуването на дяловете на Вячеслав Брешта,  съсобственик в титановия монополист, ще продължи докато управлението не премине изцяло в държавен контрол.

„Рособоронекспорт" е единствения в Русия държавен посредник по внос и износ на продукция, технологии и услуги с военно и двойнствено предназначение. Държавният посредник във военната промишленост вече е закупил 41% от акциите на стратегическото предприятие "ВСМПО-Ависма". Очаква се изкупуването да продължи до 75% плюс една акция, което на практика ще осигури пълен контрол на държавата над производството на титан.

Продукцията на „ВСМПО-Ависма" е предназначена основно за аерокосмическата индустрия. Корпорацията има най-голям дял на световния пазар на титан - 32 %, като 80% от нея се експортира.

Информацията по сделката за изкупуването е оскъдна. Използвано е посредничеството на "Ренессанс Капитал" - независима финансова инвестиционна група. Останалите акции могат да заинтересуват редица от потенциалните „обединители" на руската металургия, на първо място Роман Абрамович. По оценки на руски финансови анализатори, държавното изкупуване се е осъществило при цени 1.5 пъти по-ниски от капитализацията на международните аналози RTI и Timet - 2.5 мрд. долара вместо 4 мрд.