На практика в момента един кандидат за работа в България може да избира между 10 свободни позиции. Това потвърждава факта, че страната страда от остър недостиг на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка.

Тази тенденцията е породена от това, че все повече българи приемат по-високоплатени длъжности в чужбина. Изводите са включени в последното издание с икономически анализи на британската издателска компания за икономически изследвания и консултантски услуги Oxford Business Group.

При процент на безработицата в София близък до нулата, рядко се случва агенциите за подбор на персонал да намерят подходящ кандидат, който да няма работа, пише още в изследването.

В статията се отбелязва, че по данни на Националния статистически институт 17.6 процента от предприятията заявяват, че страдат от липса на кадри и че месечното възнаграждение на работниците се е увеличило с 20 процента за 2007 г.

Въпреки относително евтината за Европейския съюз работна ръка, има някои сектори като ИТ, телекомуникации и финанси, където служителите получават изключително високи възнаграждения, особено на управленско ниво, се посочва още в анализа.

Изследователската компания препоръчва на правителството на България спешно да започне да реформира образователната система, за да могат студентите да усвоят умения, необходими на динамичния и бързо променящ се пазар на труда.