85 чисто нови автобуса и тролейбуса, оборудвани с климатици и платформи за майки с деца и хора с увреждания, са предвидени в мащабния проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт на Варна. Това заяви на среща с офицери от резерва кандидатът за кмет от ГЕРБ Кирил Йорданов и допълни, че в проекта е залегнало и изграждането на 20 км велоалеи, предаде Дарик радио.
Документът трябва да бъде изпратен за одобрение в Брюксел до средата на ноември.

Йорданов разкри още, че е имало инвеститор от Китай, който е искал да построи втори мост, свързващ кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града. „Идеята беше там, където е сега Мол Варна, да излиза паралелната на съществуващия Аспарухов мост комуникация. Тази възможност обаче отпадна, след като предишното правителство определи новото пристанище да бъде в „Максуда". При липсата на такава комуникация пък се разреши строителството на мола", поясни кандидатът за четвърти мандат.
Той изтъкна, че ще настоява пред премиера и пред Министерството на транспорта да се определи трасето на новия мост. „Ако няма средства за изграждането на тази комуникация в обозримо бъдеще, поне да се определи трасето й, защото ние междувременно можем да съдействаме за намирането на инвеститор", увери Йорданов.

„Чувам някои да казват, че ще построят новия мост. Как ще стане това, след като не е посочено трасето на магистралата от Бургас", попита Йорданов.

Кандидат-градоначалникът посочи също, че Община Варна няма никакво отношение към изграждането на новото пристанище. „Не е честно да се ангажираш с процес, който по никаквъв начин не е в твоите ръце - нито административно, нито финансово. Това е правителствена работа", допълни той.