Въпросът с членството ни в ЕС и по-специално животът след това, продължава да бъде основна актуална тема в страната 10 седмици преди ключовата дата 1 януари 2007 г.

България ще достигне жизненото равнище на ЕС чак след 70 г. при сегашните темпове на растеж на икономиката от 6 % годишно, прогнозира Иво Прокопиев, шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Брутният вътрешен продукт на страната трябва да нараства с 8­-9%, за да се изравним с ЕС след 35-­40 години, заяви той, цитиран от ЯнтраДнес.

За тази година страната ни показва завидни макроикономически показатели. Прогнозният БВП нараства до над 44 млрд. лв. Безработицата спадна трайно под 9%. Инфлацията се колебае около 2.5%. Въпросите обаче за високия търговски дефицит и ниски доходи остават на дневен ред.

Основните рискове относно темповете на инфлация в страната след 1 януари 2007 г. са свързани с две неизвестни ­ цените на петрола и природните бедствия. Прогнозната инфлация за 2007 г. е 4%, като тенденцията е тя да спадне на 3% в двугодишен период.

В сферата на банковия сектор сътресения не се очакват, тъй като банковата ни система е по-напред от политическата и еврочленството няма да промени финансовия ни комфорт, категорични са банкерите и макроикономистите.

Въпросът с нарастването на доходите е много спорен, защото няма механизми, по които бизнесът може да бъде задължен да вдигне заплатите.

Прогнозирания спад в инфлацията поражда въпросът за увеличаване на доходите. Това не може да стане обаче без инфлация поне от 40%, няма друг начин да се достигне европейския минимум от 500 евро заплата, предупреждават икономисти.

България влиза в ЕС с най-ниските заплати в общността, става ясно от публикуваната статия в регионалната медия.

Темповете на нарастване на заплатите са голямата неизвестна след 1 януари 2007 г.

Припомянме, че премиерът Сергей Станишев препоръча на фирмите да вдигнат заплатите на служителите си, обаче държавата няма механизми да въздейства на бизнеса при определянето на трудовите възнаграждения.

Доходите не са даденост, а следствие и има реални предпоставки заплатите да нарастват, пък коментира Олег Недялков.