Котировките на суров нефт сутринта на 20.09 стабилизираха цените си в продължаващата вече шест седмици тенденция на рязко понижение. Предният ден, 19 септември, цените на петрола спаднаха чувствително, регистрирайки разлика от $17 спрямо рекордните $78.40 през юли.

Доставките за октомври поевтиняха с 10 цента до ниво 61.76 долара за барел. Вчера фючърсите поевтиняха с 3.4% до ниво 61.66 долара за барел и така достигнаха най-ниското си ниво от средата на март насам. Ноемврийските фючърсни доставки се повишиха със 7 цента и се търгуваха за $62.24 за барел.

Сутринта на 20 септември, пазарът се въздържаше от активни действия, очаквайки информация за нивото на нефтените запаси в САЩ, която трябва да бъде получена по-късно през деня.

Според анализатори на Reuters, Америка е най-добре подсигурена за зимата спрямо последните седем години и запасите й чувствително са се увеличили с 1.9 милиона барела. Запасите от керосин на потребител номер три в света, Япония, също са увеличени с 20% спрямо предходната година.