"Нова търговия: Носят до вкъщи сирене от Сърбия", пише в. "Стандарт"
Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи. Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона. Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката. Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи. Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки. Разликата е с цели 25%. Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Нова социална реформа: Парите следват старците", четем на първа страница на в. „24 часа"
Държавата ще дава пари на частни хосписи и домове
Държавата ще финансира социалните услуги, предоставяни и от частни фирми, ако бъдат избрани от нуждаещите се. Това предвижда концепция за създаването на нов закон за социалните услуги, върху която работи Министерството на труда и социалната политика.
"Предвиждаме да въведем и при социалните услуги принципа "парите следват клиента", коментира зам. социалният министър Лазар Лазаров пред "24 часа". Законопроектът ще е готов в средата на 2016 г. и вероятно ще влезе в сила от началото на 2017 г.
Прочети още от в. „24 часа"

"МВР ще спира коли от движение и заради неплатени глоби" е водещo заглавиe на в. "Сега"
МВР ще спира автомобили от движение за един месец, ако водачът им кара с неплатена глоба или е хванат да кара в населено място с 50 км над максимално допустимата. Това става ясно от промените в Закона за движение по пътищата, внесен от депутати от ГЕРБ. Той беше подготвен след настояване на премиера Бойко Борисов за сериозни санкции на нарушителите по пътя. Голяма част от промените бяха обявени предварително от Министерството на правосъдието, но законопроектът разкрива и някои нови положения.

Законопроектът предвижда двойно увеличение на глобите за превишена скорост, но ще се плаща само половината, ако санкцията се плати в 14-дневен срок. "Реално с промяната се цели стимулиране на гражданите, които плащат в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има", мотивират се вносителите. Повишават се глобите и за шофьори, които карат, след като са пили алкохол и превозват пътници. В тези случаи глобата е от 1000 до 2000 лв., при повторно установяване на алкохол - от 2000 до 4000 лв., а при отказ на водача да бъде тестван за алкохол или наркотици - 4000 лв.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Край на скъпия ток от биомаса, но от 1 януари", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
30% по-ниска цена на централите, които използват животински тор, предлага и енергийният регулатор.
Бумът на инвеститорския интерес към мощности от биомаса е в края си. Десетките проекти се появиха, защото това е най-скъпият ток в момента. От началото на следващата година и производителите на енергия от оборски тор и земеделски остатъци ще изгубят преференциалната си тарифа.
Промяната ще се гласува от депутатите на второ четене. По традиция вече текстовете са в неочакван закон - в преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, който в края на септември беше приет на първо четене. Този стил на законотворчество не е нов за ГЕРБ и често се използва за бързо предвижване на спорни поправки.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Данък уикенд и за фирмени яхти и самолети" четем на първа страница във в. "Монитор"
НАП ще връща до 70% ДДС при покупка и на джипове, и имоти
И бизнесмените, които купуват яхти и самолети на името на фирмите си, ще плащат данък уикенд, ако ползват луксозните возила за лични нужди.
Те заедно с фирмите, които купуват коли и имоти на стойност над 5000 лв. и ги използват извън нуждите на компанията, ще имат право да си възстановяват до 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС). Това предвиждат внесените в НС промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Към момента фирмите, които купуват такива активи, си възстановяват 100% от ДДС-то. При автомобилите конкретно новото правило ще важи за тези с до 8 места за сядане, без това на водача.
Освен за собствениците на фирмите новите правила ще важат и за техните жени, деца, майки и бащи, които карат коли, купени на името на компанията или пък ползват фирмени имоти. Същото важи и за служителите, които ползват някой от тези служебни активи за лични нужди. Както и за приятели на бизнесмените, които за да икономисат ДДС, са си купили кола на името на фирмата им, става ясно още от внесените текстове. Същият процент на възстановяване на данъчния кредит - до 70 на сто, ще се ползва и за всички стоки и услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на колите, имотите, яхтите и самолетите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Американска фармацевтична компания започва производство в България", пише в. "Капитал Daily"
Американската фармацевтична компания Express Diagnostics Int'l. Inc. ще започне производство в България на тестове за бързи имунни изследвания за наличие на наркотични вещества в човешкото тяло от януари 2016 г. Това потвърди Аарон Уенген, вицепрезидент "Маркетинг и комуникации" на компанията, за "Капитал". Такъв тип тестове досега не са се произвеждали в страната. Дъщерната им компания Express Diagnostics Global вече търси служители и работници в София, като се надява първият етап на наемане на служители да приключи до 6 ноември. Като причина за избора си да се разширят в България от компанията посочват нарастващите си продажби в Европа, Близкия изток и Африка, което прави региона стратегически важен за тях. София е избрана заради централното си разположение в този регион, което е улеснение за логистиката, както и заради "наличието на образовани кадри, които да подкрепят значителния растеж, на който се надява Express Diagnostics Int'l.", обясни Уенген.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„КЕВР и работодателите не се разбраха за цените на тока", пише в. "Сега"
Нови цени на тока за бизнеса може да има в края на месеца. Ще се произнесем съвсем скоро, в края на месец октомври, за евентуална промяна в цената на индустриалния ток, съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той обаче не даде повече подробности. Не стана ясно дали ще има и някаква промяна за бита. Резервите обаче били в по-ниската цена на природния газ, който поевтиня от 1 октомври с повече от 14 на сто.

За промяна в цената на електроенергията за фирмите настояха работодателите от национално представените работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ. Те искат КЕВР да върне старите цени на тока за индустрията отпреди 1 август, когато те бяха повишени значително, а добавката "задължение към обществото" скочи с над 100%.
Прочети още от в. "Сега"

"Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература" пише в. „Труд"
В МОН обсъждат стар проект за промяна в учебните планове
Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството.
От МОН не отговориха на въпросите на „Труд" кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал.
Прочети още от в. „Труд"

"Работата от вкъщи измества трудовия договор", четем във в. "Монитор"
Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика:Съвременните технологии променят тенденциите на пазара. 93% от предприятията са с по девет служители.
- Г-н Нейков, как съвременните технологии променят пазара на труда, какви са тенденциите?
- Съвременното трудово право се базира на пазара на труда, който се беше оформил в края на XIX и началото на XX век. Това беше период на големите, крупни предприятия и колективи. Последните десетилетия показват съвсем различна картина. Анализите показват, че работната сила се откъсва все повече от фиксираното работно място. Ако преди 50 години трудът можеше да се полага само на определено от работодателя място, сега с всяка изминала година нараства броят на дейностите, които могат да бъдат извършвани на места, избрани от служителите. Това е характерно за началото на XXI век. Затова трябва да приемем, че законодателството ни - такова, каквото го имаме, с годините ще става все по-неадекватно на новите предизвикателства на пазара на труда. Все по-често ще виждаме ситуации, в които служителят и работодателят никога няма да се видят, но това не означава, че няма да се полага труд и че няма да се получава възнаграждение. Това са причините, поради които експертите на Балканския институт по труда и социалната политика смятат, че през следващите години ще бъдем свидетели на постепенно сближаване на трудовите и гражданските договори.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Кабинетът предлага такса върху вредните храни", пише в. „24 часа"
Данъкът обществено здраве ще бъде представен до дни от министър Петър Москов, зад идеята стои цялото правителство
Правителството ще предложи до дни въвеждането на данък обществено здраве.
Това е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението.
Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат трансмастни киселини.
Прочети още от статията на в. „24 часа"