Общото събрание на ООН ще се събере днес, за да избере южнокорейския външен министър Бан Ки Мун за генерален секретар на организацията от 1 януари 2007 г

"Очаква се Общото събрание да приеме резолюция, надяваме се с ръкопляскания, с която Бан Ки Мун се назначава за следващ генерален секретар на ООН.

Очакваме той да положи клетва щом бъде официално назначен, но ще встъпи в длъжност на 1 януари", каза говорителка на Общото събрание на ООН.

Съветът за сигурност на ООН номинира южнокорееца за поста на 9 октомври и поиска от 192-членното Общо събрание да одобри избора му възможно най-бързо.

Бан Ки Мун бе един от седмината кандидати за генерален секретар на ООН и оглави четири неофициални допитвания в 15-членния Съвет за сигурност.

Един от кандидатите се отказа от надпреварата след нисък резултат в третия кръг, а останалите си направиха отвод, след като първото място на корееца бе потвърдено в четвъртия кръг на неофициалното гласуване.

Бан Ки Мун, който ще стане осмият генерален секретар на световната организация, ще бъде на поста от 1 януари 2007 до 31 декември 2011 г.

Той ще има право на едно преизбиране за срок от пет години. Бан ще замени като генерален секретар Кофи Анан, чийто втори, последен мандат, изтича в края на тази година.