Правителството реши на Министерството на регионалното развитие и благоустройството безвъзмездно да бъде предоставено управлението на остров "Св. Св. Кирик и Юлита".

Островът е публична държавна собственост и е обвързан със старата част на Созопол. Площта му е 82,589 дка.

През 1965 г. е обявен за паметник на културата и е част от резервата "Созопол". Този статут на имота изисква запазване на архитектурно-историческото наследство от епохите на Античността, Средновековието и Възраждането и съчетан с географското му положение дава възможност за превръщането му в атрактивен център за вътрешен и международен морски туризъм.

До 2005 г. на острова е базирано поделение на Българската армия. От 1926 г. досега върху него са построени 38 масивни сгради с обща застроена площ 10 268,68 кв. м, 3 подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерството на отбраната като военно пристанище.

В срок до 1 месец от предаването на имота министърът на регионалното развитие и благоустройството, съгласувано с министрите на транспорта и на културата и с ръководството на община Созопол, трябва да предприеме необходимите действия за провеждане на конкурс с международно участие за изработване на обемно-устройствени проучвания за имота.