С пускането на почти 40-километровия участък се осъществява мечтата да има магистрала от София до Благоевград, в резултат на което времето за придвижване между двата града ще е само 40 минути. Това е един от най-натоварените участъци в направлението към Солун, който е важен за бизнеса, туризма и студените. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Лот 2 на АМ „Струма".

Павлова посочи, че участъкът е бил най-сложният обект до момента с два тунела и седем изключително сложни съоръжения, едно от които е виадукт с височина над 50 м. Тя благодари за изключителните усилия и професионализма на строителите, които са ги направили в рамките на най-добрите параметри и изисквания за безопасност.

Два големи паркинга в участъка на магистралата ще бъдат превърнати в специални тържища, на които земеделски производители да могат да продават продукцията си. Ще подкрепим малките производители, защото малкият бизнес е важен, заяви Павлова.

Регионалният министър благодари за свършената работа на екипа на Агенция „Пътна инфраструктура" и пое ангажимента от тук нататък да се положат всички усилия в изграждането на оставащия участък от магистралата между Благоевград и Сандански, за да бъде завършена напълно. Тя съобщи, че избраният изпълнител на строителството на трасето между Кресна и Сандански вече е започнал работа, която трябва да продължи активно през следващия строителен сезон.

До края на годината ще е готов проектът за преминаване през Кресненското дефиле, който трябва да се съобрази както с техническите, така и с екологичните изисквания, каза още министърът. Тя заяви, че разчита на съдействие от страна на Европейската комисия при провеждане на процедурата за избор на изпълнител на изключително сложния участък от 20 км, след което ще остане само трасето между Благоевград и Крупник.

„Очаквам през следващата година за него също да има избран изпълнител и да започне и неговото изграждане", каза Павлова. Магистралата, включително участъкът през Кресненското дефиле, трябва да бъде завършена най-късно до 2022 г., до когато има осигурено европейско финансиране, заяви тя.