Икономисти в Гърция предричат понижение на брутния вътрешен продукт в рамките на 0.4 - 0.7% заради бушуващите в последните 6 дена пожари в различни части на страната.

Земеделието в Гърция формира 5% от БВП, а за момента, по предварителни данни около, около 7% от земеделската продукция е унищожена.

Тази година пораженията от пожарите няма да се почувстват така осезаемо, тъй като правителството осигури мощна финансовата инжекция възлизаща на близо 400 млн. евро. Истинските последици обаче ще излязат наяве през 2008 год., защото ще бъдат нужни минимум 5 години земеделската продукция да възвърне своите предишни стойности.

Бюджетният дефицит в Гърция, който в момента възлиза на 2.2 %, вероятно ще се разрастне до 2.5% заради допълнителните разходи за компенсация и помощи за жертвите на пожарите.

Песимистични изглеждат и прогнозите що се отнася до инфлацията, която се очаква да нарасне от 0.1 до 0.2%, тъй като има вероятност от недостиг на някои основни хранителни продукти като зехтин и картофи.

Безработицата ще отбележи повишение нараствайки от 0.2 до 0.3%, тъй като младите фермери напускат изпепелените си земи и се отправят към по-големите градове в търсене на работа.

Най-голямата заплаха обаче, която грози над Гърция е, че от огньовете ще пострада и туризмът, който формира далеч по-голяма част от БВП отколкото земеделието.