Независимо от увеличението на засетите площи с пшеница, средната й цена през 2008 г. ще достигне рекордни значения - казал е в Токио заместник-министърът на селското стопанство на САЩ Марк Кинум.

През следващата година цените на пшеницата ще са много високи. Ние в министерството прогнозираме рекордни цени през следващия сезон". Думите на американския заместник-министър са цитирани от Bloomberg.

Цената на зърното достигна максимум през септември, което накара много компании като Kellogg и General Mills да повишат цените на продуктите си. След това цената на пшеницата на Чикагската борса в продължение на седем седмици се понижава и падна с 20% от рекорда.

Цените сега отново са тръгнали нагоре. По оценка на Schroders, цените на селскостопанската продукция през следващата година могат да се покачат с 50% заради дефицита.

Световните запаси на зърно ще възлизат на 109,8 млн. тона на 31 май, завършека на пазарната година. Това е минимален за последните 30 години показател. Потреблението превишава производството вече трета поредна година.

Във връзка с високите цени на пшеницата засетите площи в света ще нараснат с 4%, заяви миналата седмица изпълнителният директор на Световния съвет по зърното. В Америка по прогнози на специалисти посевите ще бъдат увеличени с 6%.

Кинум е казал: „Засетите площи и производството на всички видове зърнени култури ще се увеличат - поне в нашата страна".