Русия заплашва да преустанови вноса от ЕС на животински продукти, ако Европейската комисия не предостави документи за тяхното качество, съобщи РИА Новости.

"В случай на липса на каквито и да е документи от изискваните към ЕС, ще бъдем принудени да преустановим вноса на продукти от животински произход", предупредиха от Россельхознадзор.

Службата припомня, че миналата година тя нееднократно е засичала случаи на доставки в Русия на недоброкачествена продукция от ЕС.

"За да обезпечим доставките от ЕС за Русия със сигурна във ветеринарно-санитарно отношение продукция, през 2006 г службата се е обърнала към ветеринарните служби на редица европейски страни с молба да се засили контролът и да не се допуска нарушаване на руските ветеринарно-санитарни изисквания при износ на продукция от животински произход" се казва в прессъобщението.

В сътветното писмо се предлага до края на март да се представи на Россельхознадзор за всяка от страните от ЕС мониторинг за остатъците от забранени и вредни вещества в организма на живите животни, продуктите от животински произход и фуражите за 2007 г, а също и съответен доклад за 2006 г.

"Въпреки това отделни партиди животински продукти, влизащи от Европа в Русия през 2007 г, не отговарят на руските ветеринарни изисквания", подчертават от ведомството.

Във връзка с настоящата ситуация директорът на службата Сергей Данкверт се е обърнал към зам.-ръководителя на Генералната дирекция на ЕК по здравеопазването и защитата на потребителите с молба да се засили контролът за сигурността и качеството на доставяната в Русия от европейските страни продукция от животински произход.