Компанията Inteco („Интеко") на Елена Батурина, която е най-богатата жена в Русия и съпруга на кмета на Москва Юрий Лужков, ще инвестира в създаването на курортен комплекс в Мароко, пише вестник "Комерсант".

Inteco, чрез дъщерната си компания Kudla Group („Кудла груп") ще инвестира 325 млн. евро и ще застрои курортен комплекс на площ от 2 млн. кв. м. На площ от 48 хектара ще бъдат построени хотел, центрове за спорт и забавление, апартаменти, голф игрище.

Компанията ще реализира три проекта в Мароко. От Inteco обясняват, че Kudla има пет проекта в северната африканска държава, като общата им площ е 1500 хектара.

Inteco е основана през 1991 година от Елена и Виктор Батурини. От 1996 година неин единствен собственик е Елена Батурина. В Kudla Group има участие  и бизнесмен, приближен до мароканското правителство.

Експертите отбелязват, че изборът на Мароко като място за инвестиции в луксозни курортни проекти не е случаен. Страната показва положителен ръст на недвижимостите и високи показатели на доходност от аренда.

По оценка на Съвета по туризъм и пътешествията през 2008 година Мароко ще натрупа 9,43 милиарда долара от туризъм, а според прогнозата за 2018 година - 17,32 милиарда долара. Експерти посочват, че цената на имотите в мароканския курорт Маракеш е нараснала с 12% и е 2 170 долара за 1 квадратен метър за вила класа лукс. За сравнение цената на имотите на Лазурния бряг във Франция се е увеличила с 5%.

Очевидно в Русия разбират добре от бизнес. Неслучайно при посещението си в София Юрий Лужков заяви, че московската община прави всичко възможно, за да създаде добри условия за бизнес в руската столица.