Инфлацията в Еврозоната нараства повече от очакваното през октомври, като достига 25 месечен връх, докато икономическото доверие отбелязва спад.

Eurostat изчислява, че потребителските цени в Еврозоната нарастват с 2.6% на годишна база, покачване от 2.1% през септември, което е много над целта на ЕЦБ от стойност малко под 2%.

Икономистите очакваха ускорение на инфлацията само до 2.3%, причинено от поскъпването на стойността на петрола.

От друга страна, проучването на Европейската комисия за бизнес и потребителското доверие показва, че индикаторът за инфлационните очаквания за предстоящите 12 месеца се понижава до 26 пункта от 28 за септеври. Очакванията за продажните цени сред производителите остават непроменени.

Проучването за промишлената индустрия показва, че натовареността на икономическите мощности през четвъртото тримесечие остава практически непроменена от третото при 84.2%, все още над средната стойност от 81.9%.

Месечното проучване за икономическото доверие в Еврозоната показва нов спад през октомври, като понижението на индикатора е до 105.9 пункта след 106.9 за септември и 110 за август.

Също така, безработицата в Еврозоната през септември е на ниво от 7.3%, понижение от 7.4% за август, но данните са ревизирани от предишните 6.9%.