С 21% са се увеличили цените на жилища през първото полугодие на тази година, в сравнение с последната на миналата. Средната цена за периода е 1094 евро за кв.м. жилищна площ, заявиха за Money.bg от агенцията за недвижими имоти "Адрес".

Пределни цени се появяват в кварталите на столицата, в които освен рекорден ръст на цените има и сериозно предлагане. Това са квартали като Младост, където цените са се повишили с 25% за полугодие, Студентски град, отбелязал ръст от 23,46% и Люлин - 21,62%. Сделките се сключват все по-трудно - с по-голям брой огледи, след по-дълъг период за размисъл и при наличие на по-голяма добавена стойност при избрания имот.

Увеличеното предлагане на апартаменти на вторичния пазар е друга характерна тенденция на пазара през първото полугодие на годината. Голяма част от собствениците започнаха да ги оферират след поскъпването на цените, ръста на лихвите по кредитите, както и не на последно място отчетената инфлация от над 14% през април. Така жилищата закупени с цел инвестиция, които дълго време стояха празни и дори не се отдаваха под наем, вече се предлагат на пазара.

С близо 2% са се увеличили цените на наемите през първото полугодие на годината. Средно за кв.м. наемателите са заплащали 5. 23 евро месечно. През месец април се увеличиха офертите за отдаване под наем на апартаменти ново строителство. С това предлагането на тези апартаменти се увеличи от 6% през първото тримесечие на 15% през второто. Най-търсените квартали за покупка на жилища са Люлин, Младост, Дружба, Овча купел.

Цените на апартаментите в Букурещ са паднали с 5% от януари до юли тази година, като намалението е най-силно през последните два месеца, пише "Зиарул Финанчиар". Цената на тристаен апартамент, построен между 1980 и 1990 година, падна с 3% през юли, след като средната цена на квадратен метър достигна 1920 евро срещу 1976 евро през юни. Стойността на сделките е с 25% по-ниска отколкото беше в началото на годината, коментират румънски брокери. Цените, на които имотите се обявяват, са с 20% по-високи от нивата, на които действително се сключват сделките.