Агенция Bloomberg съобщи, че никелът, медта и цинка в сряда поскъпнаха рязко на световните стокови борси поради промяна в настроението на брокерите, които счетоха за прекомерно понижението на цените на базовите метали през последните дни.

От началото на годината цинкът и медта поевтиняха с 15%. Причина за това бяха ръстът на запасите на борсите и притесненията по повод икономическото развитие в света през 2007.

В сряда обаче на Лондонската борса за метали LME никелът, който от началото на годината смъкна 7%, поскъпна с $2 250 за тон, или със 7,4%, до $32 500. По време на дневната сесия цените бяха дори по-високи - $33 470.

За промяната в борсовата тенденция способстваха в частност данните за продължаващия ръст на инвестициите в Китай, а както е известно Китай е водещ в света потребител на цветни метали.

Брокерите прецениха, че поевтинялата мед може да привлече купувачите. На този фон фючърсите на медта поскъпнаха с $254 или 4,5% и достигнаха $5879.

Цинкът след 4 дни поевтиняване поскъпна с $220 (6,3%) до $3 740 за тон - запасите на този метал на борсата паднаха.

Скорошното понижаване на цените на цинка бе също така и форма на реакция спрямо промяната в индекса на суровините. Dow Jones & Co. започна корекции в състава и теглото на цветните метали, които съставят индикатора Dow Jones - AIG Commodity. Съответно дялът на цинка в този индекс бе съкратен на 2,8% от 4,9% преди.

Ползвана е информация на ИНТЕРФАКС