Както преди, така и сега руската армия се е смятала за една от най-силните в света. Това не е случайно като се имат предвид и последните събития, доказващи това твърдение - фронтовата линия на украинска територия, успешното анексиране на Крим, както и операцията в Сирия.

Погледнато от друг ъгъл обаче, независимо от големите си успехи, армията на най-голямата страна в света е изправена пред два дълбоки структурни проблема, които могат да бъдат пагубни за нея при по-мащабни военни действия, пише Business Insider.

Според автора на американското списание "The National Interest" Дейв Маюмдар Москва трябва да се справи с недостатъците на военната си сила, както и на оборудването на армията си.

Задължителната казарма е един от наболелите проблеми. Причината е, че младите хора, които отбиват служба, са слабо мотивирани и в същото време провежданите обучения са недостатъчни, за да бъдат те адекватно подготвени.

„Само около една четвърт от руските сухопътни сили разполагат с всичкото нужно оборудване и са добре обучени", твърди Маюмдар. "Останалите войници, които не са преминали всички необходими обучения, са част от корпуса за бързо реагиране", допълва той.

Дейв Маюмдар признава, че задължителната военна служба помага на Москва да изгради една внушителна по численост армия, но е много трудно тя да се превърне в страховита бойна сила. По неговите думи причината е, че войниците служат само една година и армията постоянното се "подновява" с нови и неопитни хора.

Преди време властите в страната обявиха, че ще започне дълбоко реформиране в сектор „Отбрана", според която всички войници ще бъдат само професионални и ще бъде премахната задължителната казарма. Реалното й осъществяване обаче ще отнеме много време.

Вторият голям проблем за Москва е състоянието на военното оборудване. След разпадането на Съветския съюз, Русия загуби голяма част от своята промишлена и технологична база, като така отбранителната индустрия остана на по-заден план.

Маюмдар твърди, че това е причината в момента държавата да изостава в много ключови технологични области. Като пример той дава т.нар. оръжия с прецизно насочване и по-специализирани радарни системи. Освен това Кремъл губи позициите си и по отношение на корабостроенето.

"Русия няма достатъчно капацитет, за да строи големи бойни кораби, а и използваните от страната строителни техники са много остарели", твърди експертът пред „Tne National Interest".

По неговите думи армията на най-голямата държава в света продължава да използва екипировки и оборудване, произвеждани по времето на СССР. В същото време сложната икономическа ситуация затруднява Москва да инвестира повече средства за обновяването им.