Винарска къща "Русе" започна кампанията си по изкупуване на грозде от новата реколта и вече прие около 30 тона Шардоне, Траминер, Совиньон Блан и Мускат от района на Преслав, Търговище и Царев брод, съобщава Ruseinfo.

Преработката на червените Каберне Совиньон и Мерло ще започне след 20 септември.

За пръв път винарната взема и българския сорт "Рубин", който е комбинация от два сорта - френския Шираз и италианския Небиоло, каза управителят Росен Георгиев. Той уточни, че тази година гроздето е с изключително високо качество.

Ще се произведат общо около 85 000 - 90 000 литра вино с марката "Левент", от които около 60 % ще е бялото.

Тази седмица се получиха нови съдове от неръждаема стомана, с които капацитетът на винарната се разширява до 150 тона грозде.

Около 50 % от бутилираните бели вина са продадени, цялата наличност от Мерло ново / 1 800 бутилки/ е изчерпана, а в най - скоро време ще излязат на пазара очакваните Каберне Совиньон и Мерло реколта 2005 г., които досега отлежаваха в дъбови бъчви и в бутилки.

Интересът към продукцията се засилва предимно у частни клиенти, сред които има известни бизнесмени, политици и др.

Германски туристи често гостуват за представяне на винарната и дегустация.

Напоследък избата се посещава и от доста англичани, които са големи почитатели на българските вина Шардоне, Барел ферментед, информира Росен Георгиев. Една от основните му амбиции е 90 % от белите вина да са продадени до започването на новата реколта.