Секнаха доставките на руски нефт за Полша по нефтопровода „Дружба", който проитча през територията на Белорусия. Информацията е на РИА Новости от Варшава с позоваване на официално съобщение на полското министерство на икономиката в понеделник.

Заместник - министърът на икономиката Петр Наимски е казал по ефира на телевизионния канал TVN24, че за Полша фактически „(нефтеното) кранче е затегнато".

По неговите думи засега в страната има запаси на нефт за 80 дни, които ще позволят да се поддържа производството на нефтопродукти. Затова непосредствена опасност за енергетическата безопасност на Полша няма.

Прес-секретарят на предприятието PERN, занимаващо се с експлоатацията на полския участък на нефтопровода „Дружба" е съобщил, че още през нощта е било изпратено писмо на белоруския оператор на нефтопровода във връзка със спирането на доставките на нефт, но до този момент полската страна не е получила отговор.

Също така не е ясно кога и дали ще се възобновят доставките.

Проблемът ще се усили като снежна топка, защото спирането на нефта за Полша означава и спиране на нефта за рафинериите в Германия. Reuters информира днес, че доставките на руски нефт за нефтохимическите заводи в Германия по „Дружба" са прекратени. Рафинериите Leuna и Schwedt в бившата ГДР зависят от руския нефт.

Сега Leuna принадлежи на Total, а главни акционери в Schwedt са Shell и Ruhr Oel, джойнт венчър с равни дялове на British Petroleum и венецуелската PdVSA.

Преди по-малко от час руските електронни медии излъчиха изказването на главата на "Транснефт" Семен Вайнщок, че Белорусия незаконно източва руски нефт от тръбопровода. От 6 януари досега са източени 79 хил.т. руски нефт, които са предназначени за европейските потребители.

Белоруската страна е сторила това едностранно, без да предупреждава никого. Според Вайнщок транзитът е "свещена крава" и Беларус грубо погазва международното право, спирайки руския нефт. Русия всячески се стреми да увеличи доставките по други преносни канали като нефтопровода по Приморското направление.