Италианската марка показа първият изцяло електрически модел на Alfa Romeo - малкият SUV Milano, който е базиран на платформата Stellantis e-CMP2, ще има и 48-волтова мека хибридна версия със задвижване на четирите колела.

За новия модел е възродено емблематичното име Milano, използвано в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век в САЩ за седана Alfa Romeo 75, но Milano 2024 е B-класа кросоувър и електрифициран, който се базира на същата платформа STLA Small, на която са построени Jeep Avenger и Fiat 600.

Снимка 660855

Източник: Alfa Romeo

Електрическите версии на Milano ще имат две нива на мощност: базов модел със 154 к.с. и вариант Veloce с 237 к.с. Veloce разполага със самоблокиращ се диференциал, по-широка следа, специални предни и задни стабилизиращи щанги, 20-инчови джанти, 25 мм по-нисък просвет, настроено окачване и по-мощни спирачки.

Автономният пробег на Milano EV е до 410 км при смесен цикъл WLTP от батерия с мощност 54 килоВат часа. Времето за зареждане от 10 до 80 процента е по-малко от 30 минути при 100-киловатова DC станция.

Хибридната версия съчетава трицилиндров, 1,2-литров бензинов двигател (мощност 134 к.с.) с 21-киловатов електрически мотор, захранван от 48-волтова батерия. Електрическият мотор е интегриран в шестстепенна скоростна кутия с двоен съединител. Мекият хибрид ще се предлага при пускане на пазара във версия с предно задвижване, версията Q4 със задвижване на четирите колела ще бъде добавена по-късно, като задната ос се задвижва от електрическия мотор.

Снимка 660853

Източник: Alfa Romeo

Моделът привлича вниманието с оригиналната си задна оптика, дръжките на задните врати, разположени върху рамката на прозореца, и разпознаваем детайл под формата на част от логото на марката Alfa Romeo върху решетката на радиатора. В кабината акцентът е върху спорта: мултимедийната система е преместена по-близо до средата на конзолата, а таблото е направено в стила на аналоговите инструменти от миналите Alfa Romeo.

Milano е кръстен на града, където марката е основана през 1910 г., но ще се произвежда в завода на Stellantis в Tychy, Полша, заедно с моделите Jeep Avenger и Fiat 600.

Новият продукт вече е достъпен за покупка в Италия, но цените за Milano са значително по-високи в сравнение с аналозите от други марки на Stellantis и варират от 31,9 хиляди евро за бензиновата версия и до 40 хиляди евро за електрически автомобил.