BMW показа визията на новия електрически кросоувър Vision Neue Klasse X, чийто старт на продажбите е планиран за 2025 г. Новият на баварската марка ще допълни обещаващия електрически седан BMW Vision Neue Klasse, чийто прототип беше показан през есента на 2023 година.

Снимка 658288

Източник: BMW

Как изглежда

BMW Vision Neue Klasse X е електрически кросоувър, подобен по размер на BMW iX. Основната характеристика на предната част са вертикално разположените LED блокове. Според представителите на BMW, те "предлагат свежа интерпретация на характерния светлинен подпис на BMW".

Отпред и в центъра има триизмерна радиаторна решетка с вертикално подравнени контури и подсветка.

Задната част изглежда мощна и спортна. Задните светлини се отнасят до традиционната за BMW L-образна форма. Отпечатани са на 3D принтер, интензитетът и моделът на светене могат да се променят за фенерите.

Снимка 658289

Източник: BMW

Какво има в кабината

Интериорът е много просторен поради спестеното място поради липсата на традиционните силови агрегати. Характеризира се с големи прозоречни отвори и панорамен стъклен покрив, които изпълват интериора с естествена светлина.

Някои от интериорните елементи на Vision Neue Klasse X са изработени от текстил. Освен това арматурното табло е проектирано в минималистичен стил със скосен волан и само един екран в центъра на купето.

Снимка 658290

Източник: BMW

Кога ще започне производството

Серийното производство на новото BMW Vision Neue Klasse X ще започне през 2025 г. в новия завод на BMW в Дебрецен, Унгария, а през 2026 г. ще тръгне на поточната линия в Мюнхен и ще се сглобява в съвместното предприятие BMW Brilliance в Шенян, Китай . Времето на дебюта на кросоувъра BMW Vision Neue Klasse X не е обявено, както и предварителната цена, както и техническите характеристики.

Припомняме, през февруари т.г. BMW представи новото поколение на комбито 5 Series Touring, което ще се появи на пазара през 2024 г. Най-мощната версия на автомобила произвежда 593 конски сили.