Автомобилната индустрия ще загуби над $100 млрд. приходи заради затворените заводи в Северна Америка и Европа, ако мерките срещу коронавируса останат в сила до края на април, предава The Guardian.

Всички големите европейски автомобилни производители спряха временно производството. Ако заводите останат затворени до края на настоящия месец, каквито са очакванията към момента, това ще ознава $66 млрд. загубени продажби в Европа, или 2,6 млн. автомобила. В Северна Америка няма да бъдат продадени 2 млн. автомобила на стойност от около $52 млрд.

Анализът е направен от Иън Хенри, собственик на консултантската компания AutoAnalysis, който прави прогнози за британската автомобилна асоциация.

Производствените линии бяха изключени през март, след като пандемията прекъсна веригите за доставки. Компаниите изпратиха работниците вкъщи. Анализаторите прогнозират огромен спад в търсенето на всички ключови пазари. Историята е същата и в Северна Америка.

Хенри прогнозира, че всяка допълнителна седмица, в която заводите в Европа са затворени, ще струва на индустрията по още $8 млрд. на Стария континент и $7,5 млрд. в Северна Америка.

Регистрациите на нови автомобили на Острова се очаква да запишат спад от 40% през март. Данните за Европа се очакват тази седмица.

Продажбите на нови коли в Обединеното кралство се сринаха с 40% през март

Продажбите на нови коли в Обединеното кралство се сринаха с 40% през март

Последни прогнози показват 2,5% спад в годишното търсене