След отчитането на най-печелившата си година досега, най-голямата авиокомпания за дълги разстояния в света Emirates обеща на над 100 000 от служителите си 24-седмичен бонус.

В имейл Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, председател и главен изпълнителен директор, Emirates Airline and Group благодари на служителите на авиокомпанията за представянето им, като заяви, че те "заслужават всяка част от 24-седмичния бонус, който ще бъде добавен към тяхната заплата за май."

Преди дни компанията публикува своя годишен отчет за 2022-23 г. и отчете рекордна годишна печалба от 3 милиарда щатски долара. Това е пълен обрат от загубата на компанията през миналата година.

В имейла си до служителите Шейх Ахмед също ги посъветва да използват допълнителните пари, както желаят. "Инвестирайте ги разумно, спестете ги или ги похарчете и се насладете на резултатите от упоритата си работа", написа той.

Рекордни печалби от $3 милиарда и скок на броя на пътниците със 123% отчита Emirates

Рекордни печалби от $3 милиарда и скок на броя на пътниците със 123% отчита Emirates

Приходите на Emirates са се увеличили с 81%

Размерът на бонусите ще варира в зависимост от основната заплата на служителите. "Всеки служител ще получи като бонус заплатата си за 24 седмици или 6 месеца от основната си заплата", каза служител, пожелал анонимност.

От информацията в Dubai OFW разбираме, че капитан в Emirates, който лети на самолети от типа Еърбъс 380 и Боинг 777 получава базово месчно възнаграждение от 11 627 долара, плюс бонус от 4357 долара. Това означава, че техният бонус ще бъде минимум 95 904 долара.

Вторите пилоти в компанията получават месечно базово възнаграждение от 8203 долара и бонус в размер на 3900 долара. Това означава, че техният бонус ще бъде минимум 51 558 долара.

Началната заплата на стюардеса в Emirates започва от 1162 долара, плюс 16.68 долара на всеки час летателно време. 

Emirates пуска ултра луксозна линия за... водни круизи

Emirates пуска ултра луксозна линия за... водни круизи

Бихте ли се възползвали?

Очакванията са тези бонуси да повлияят на политиките за бонуси на други авиокомпании. 

Дубайски дух

Годишната печалба възлиза на рекордните досега 3 милиарда долара, докато приходите на Emirates са се увеличили с 81 на сто. Броят на пътниците е достигнал до 43,6 милиона за годината, което е 123% увеличение в сравнение с предходната година - още едно доказателство за възстановяване на пътуванията.

Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай, приветства постижението на авиокомпанията, като каза, че то представлява духа на града.

"Това е най-печелившата година досега, след една от най-лошите глобални кризи, които авиационният сектор преживя през последните три години. Emirates Airlines представя духа на Дубай. Времената на кризи ни правят по-силни и всяка изминала година допълнително укрепва решимостта ни да останем на челни позиции в световен мащаб", туитна той.

Щедрият план за споделяне на печалбата на Emirates

Emirates работи на принципа "споделяне на печалбата" със служителите си от дълго време. Бонусите обаче не са фиксирани и се променят всяка година. Например, през 2017-18 г. имаше 5-седмичен бонус, като част от споделянето на печалбата, но през 2018-19 г., когато печалбите на компанията спаднаха и се появиха разочароващи резултати, Emirates замрази заплатите. По време на пандемията много служители на авиокомпанията бяха освободени.

Авиокомпанията Emirates се разбунтува срещу исканията на летище Хийтроу за спиране на продажбата на билети

Авиокомпанията Emirates се разбунтува срещу исканията на летище Хийтроу за спиране на продажбата на билети

Emirates обвини летището, че е избрало "да не действа, да не планира, да не инвестира"