Финландската компания Nurminen Logistics обяви стартирането на първия маршрут за товарни контейнерни превози от Китай, в обход на Русия, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Прайм. Преди близо два месеца беше съобщено, че компанията временно затворя офиса си в Русия.

"По новия южен транскаспийски маршрут, първият пълноразмерен влак на Nurminen Logistics с контейнери замина днес (10 май) от Чунцин (Китай). Маршрутът започва от Китай и минава през Казахстан, Азербайджан, Грузия и Румъния до Централна Европа ", се казва в съобщението.

Компанията оператор създаде маршрута само за два месеца, заедно с казахстанските железници, се уточнява в изявлението.

Nurminen Logistics е финландска компания, основана през 1886 година. Тя е водещи жп оператор на пазара на товарни превози между Азия и Скандинавия, като предлага и висококачествени мултимодални услуги.

Китай пуска нов товарен жп маршрут до Германия, заобикаляйки Русия

Китай пуска нов товарен жп маршрут до Германия, заобикаляйки Русия

Влакът преодолява общо 11 300 км

Новият транскаспийският маршрут, който съчетава железопътен и морски транспорт, напълно отговаря на изискванията за съвременните транспортни вериги, където времето и екологосъобразността са от съществено значение.

Времето за транспортиране на контейнерите с товари от Китай до Централна Европа е около три пъти по-кратко, отколкото ако доставката се извършва само по море.

От Nurminen Logistics твърдят, че "новият маршрут е много търсен и следващият влак, който ще тръгне на 25 май, е почти разпродаден. А ежеседмични пътувания е планирано да започнат през юни".

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия.  Какви са новите маршрути за доставки

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия. Какви са новите маршрути за доставки

Първата партида контейнери от Индия за Русия вече е изпратена през Иран