Китайските власти пуснаха нов маршрут за товарни влакове от град Сиан (северозападна провинция Шанси) до град Манхайм в Германия. Според официално изявление на митническата служба в Сиан, маршрутът пресича Черно море и Каспийско море, използвайки смесен железопътен и морски транспорт. Това съобщи агенция Синхуа, цитирана от ТАСС.

Според официалната информация, първият влак, натоварен с 42 контейнера с общо тегло 316 тона, е тръгнал от Сиан на 13 април.

Отбелязва се, че композицията ще премине през Казахстан, Азербайджан, Грузия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, и преодолявайки общо 11,3 хил. км, ще достигне до град Манхайм в Германия. Маршрутът на товарния влак заобикаля Русия.

По информация от митническата служба на Сиан, новият маршрут е 16-ият за товарните влакове, които се движат между китайския град и Европа.

По думите на ръководителя на компанията Xi'an Free Trade Port Construction and Operation Co. - Со Юан Сяоджун, цитиран от агенция Синхуа, новият маршрут обхваща страни и региони, през които са минавали малко влакове от Китай за Европа, и отваря нови възможности за пазари както за китайски, така и за международни фирми.

Сяоджун посочва още, че новият маршрут открива нови транспортни възможности за местни и чуждестранни логистични компании.

Китай се отказа от сключване на нови договори за доставки на петрол от Русия

Китай се отказа от сключване на нови договори за доставки на петрол от Русия

Страната е най-големият купувач на руски петрол