Китайските държавни рафинерии продължават да купуват руски петрол по съществуващи договори, но се отказват от сключване на нови договори. Дори значителните отстъпки, предлагани от доставчиците, не помагат, съобщава Reuters.

Шест източника на агенцията твърдят, че подобна предпазливост е свързана с позицията на Пекин, който обръща внимание на факта, че санкциите спрямо Русия от страна на Запада се засилват.

Така държавната Sinopec, която е най-голямата петролна рафинерия в Азия, не сключи нито един договор за доставка на руски петрол за май. Нейният пример беше последван от други участници на пазара - CNOOC, PetroChina и Sinochem.

Както отбелязват събеседниците на агенцията при условие за анонимност, китайците не искат да изглеждат като онези, които подкрепят Москва в конфликта с Киев, а закупуването на петрол би позволило положението да изглежда така.

Пекин официално не одобрява западните санкции срещу Русия, но необходимостта от преговори продължава да заема централно място в неговата риторика.

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Само за месец е реализиран внос, колкото през половината минала година

Китай е най-големият купувач на руски петрол. Половината от доставките се извършват по тръбопроводи по дългосрочни договори, а другата половина от доставките стават по море.

По-рано Reuters, позовавайки се на свои източници, твърдеше, че руските петролни компании са уведомили Министерството на енергетиката за значително намаляване на добива. Освен това агенцията съобщи, че "Транснефт" е наложил ограничения за приема на петрол поради запълването на хранилащата си, на фона на ниското търсене на руски нефт.

Междувременно Bloomberg съобщи, че най-големите вносители на втечнен природен газ (LNG) в Китай обмислят закупуване на допълнителни обеми руско синьо гориво, тъй като цените му са паднали рязко. Те обаче се опитват да действат предпазливо заради възможната реакция на Запада.

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

По подобен начин постъпват и китайски рафинерии