McDonald's Corporation има 38 000 ресторанта, разположени в повече от 100 държави, като 93% от тях са франчайз операции. С други думи, много предприемачи са избрали да изкарват прехраната си под сянката на вездесъщите златни арки.

McDonald's е мощна марка, като много магазини печелят над 2 милиона долара от продажби годишно. В резултат на това притежаването на франчайз може да бъде печелившо както за собственика, така и за McDonald's, когато се управлява правилно.

Първоначални разходи

Размерът на инвестицията на франчайзополучателя зависи от това дали той купува съществуващ франчайз (повечето нови франчайзополучатели поемат по този път) или започват с местоположение от нулата, пише Investopedia.

"Вкусно и точка": McDonald's напусна и Беларус

"Вкусно и точка": McDonald's напусна и Беларус

Под същото название работят и обектите за бързо хранене в Русия

McDonald's е уникален с това, че притежава 45% от земята, върху която се намират ресторантите му, и 70% от сградите. Останалата част отдава под наем и всички франчайзополучатели плащат наем на McDonald's на определена месечна сума или процент от приходите.

Снимка 617863

Източник: iStock Images

Закупуване на съществуващ франчайз

Разходите за закупуване на съществуващ франчайз се основават на рентабилността на местоположението, нуждите от обновяване и обема на продажбите. Накратко, цените на франчайза варират и могат да надхвърлят 1 милион долара. Някои съществуващи франчайзи излизат на пазара в резултат на лошо представяне. За тези операции цената включва планираните маркетингови разходи на McDonald"s, за да вдъхне живот на местоположението.

В допълнение към другите разходи, всички потенциални франчайзополучатели на McDonald's трябва да разполагат с $500 000 свободни лични ресурси.

Степента на конкуренция в дадена област, включително други франчайзи на McDonald"s и конкурентни ресторанти, също играе роля в цената на съществуващ франчайз. McDonald"s изисква бъдещите купувачи да имат 25% от покупната цена на съществуващ франчайз в свободни пари.

McDonald's не предлага опции за финансиране или заеми. Компанията има споразумения за финансиране с няколко национални финансови институции.

Снимка 617862

Източник: iStock Images

Купувачите могат да вземат назаем останалите пари или 75% от покупната цена от кредитни институции. Новият собственик трябва да изплати дълга в продължение на седем години.

Други разходи за придобиване на съществуващ франчайз включват:

  • Еднократна такса за франчайз от $45 000, платена на McDonald's;
  • Месечен наем на база предходно платена сума;
  • Разходи за ремоделиране въз основа на нуждите;
  • Отворен инвентар: $10 000 до $39 000;
  • Различни начални разходи: $46,500 до $58,195;
  • Разходи за пътуване и живот по време на пътуване: $3,000 до $37,100;
  • Допълнителни средства за три месеца: $80 000 до $355 000.

И тук идва логичният въпрос: "Колко печели собственик на франчайз на McDonald's на година?"

McDonald's затваря офисите си в САЩ и съкращава служители

McDonald's затваря офисите си в САЩ и съкращава служители

Поредната голяма компания, изпаднала в затруднение

Според Glassdoor, собственик на франчайз на McDonald's печели между $92 000 и $171 000 годишно, като средната стойност е $123 043.

Важно е да споменем, че McDonald's запазва около 82% от приходите, генерирани от франчайзополучателите, в сравнение със само около 16% от приходите от локациите, управлявани от компанията.