Кризата с Boeing 737 Max 8 "засегна" и България, макар по косвен начин. Италианската авиокомпания Air Italy, която само преди две седмици сключи code-share партньорство с "България ер", принудително приземи своите машини от фаталния модел. И ги замени със самолети на българската авиокомпания.

"Следвайки инструкциите за спиране на нашите самолети 737, беше от съществено значение да намерим колкото се може по-бързо негов заместител, за да минимизираме щетите за нашите пътници", коментира изпълнителният директор на Air Italy Росен Димитров, цитиран от италиански медии.

САЩ спря от движение Boeing 737 MAX 8 и докара на производителя най-голямата криза от години

САЩ спря от движение Boeing 737 MAX 8 и докара на производителя най-голямата криза от години

Примката около компанията се затяга все повече

"Сега, благодарение на нашия стратегически партньор "България ер" - и по-специално на предоставената бърза и щедра подкрепа от Иво Каменов, изпълнителен директор на "Химимпорт" АД, една от водещите български холдингови компании, както и на изпълнителния директор на "България ер" Христо Тодоров, успяхме да наемем самолети за много кратко време", каза още Димитров.

Италианският мениджър от български произход беше у нас само преди две седмици преди за официалния старт на двустранното партньорство. В резултат на него Air Italy получава модел от типа Airbus A319, които ще може да използва за възстановяване на полетите си по засегнатите маршрути.

"С оглед на ситуацията в нашия сектор в момента, ние сме наистина благодарни на нашите партньори", допълни още Димитров.