След като членовете на Европейския съюз, сред които и България, както и редица държави от различни части на света забраниха използването на самолета Boeing 737 MAX 8 заради ицидента в Етиопия, сега това го стори и родната за компанията производител страна - САЩ. Така най-големият производител на самолети в света Boeing се озова в най-голямата си криза от години насам.

Причината американските власти да вземат същото решение като ЕС, Китай и други е, че са били открити нови данни, показващи сходни белези на катастрофата в неделя и на тази на машина от същия модел няколко месеца по-рано в Индонезия. В заключението на американската агенция FAA се казва, че това подозрение изисква по-нататъшни разследвания, предаде "Ройтерс".

Това е вторият път за последните 6 години, когато агецията спира от движение модел на Boeing. Предишният беше през 2013 година, когато съмнения породи моделът 787 Dreamliner.

Boeing 737 MAX 8 катастрофира за втори път в рамките на 6 месеца

Един от най-търсените самолети катастрофира два пъти за половин година

Въпросът е случайност или сериозен технически проблем?

От своя страна компанията, която твърди, че 737 MAX 8 е безопасен за летене, заяви в изявление, че подкрепя решението на американските власти.

3 американски авиокомпании използват този модел - Southwest Airlines Co, American Airlines Group Inc и United Airlines. Първата има вече 5 отказани полета, а втората - близо 40, като Southwest е и най-големия оператор в света на модела с 34 броя във флотилията си.

От началото на кризата компанията Boeing е изгубила близо 20 милиарда долара от пазарната си капитализация, като акции на компанията поевтиняха от 422 долара в понеделник до 377 долара при затварянето на борсата снощи.