Последната версия на най-продаваната серия самолети на американския производител Boeing - 737 MAX 8, отново попадна в светлината на прожекторите с инцидент. Този път фаталната машина беше на Етиопските авиолинии и през уикенда се разби на път от столицата Адис Абеба към кенийската Найроби. Само преди няколко месеца през октомври авиоиндустрията понесе друг удар със същия самолет - в Индонезия. В двете катастрофи загинаха общо 339 души.

Веднага след втория случай светът на авиацията се запита: Има ли проблем в Boeing 737 MAX 8?

Разследванията и на индонезийския самолет, и на етиопския текат, но едно нещо е сигурно - техническите проблеми и на двата започват непосредствено след излитане. Вторият самолет падна на 50-60 км от летището в етиопската столица.

Boeing представи новия самолет 737 MAX 7

Boeing представи новия самолет 737 MAX 7

Моделът 737-MAX е най-бързо продаващият се самолет в историята на компанията

В случая с индонезийската катастрофа на авиокомпания Lion Air разследващите инцидента се усъмниха в новоинсталиран софтуер, който би трябвало да предотвратява срив на системата. Тогава стана ясно, че промяната в контролната система на самолета обаче не е била обяснена на пилотите, според някои браншови организации.

Същевременно моделът се превърна по официална информация на компанията в най-бързо продавания в историята й, като към момента е използван от редица авиокомпании в света. Причина за атрактивността му е новата технология за икономия на гориво, от чийто разход зависят до голяма степен печалбите в авиоиндустрията.

След инцидента обаче, много от закупените самолети ще трябва да останат на земята. Китай издаде заповед, в която забрани на около 100 самолета, използвани от местни авиокомпании, да летят. Това се равнява на близо една четвърт от всички активни машини от този модел в света.

Кой е най-продаваният самолет в историята?

Впечатляващата история на най-продавания самолет в света

Досега има над 14 700 поръчки за него

Какво представлява Boeing 737 MAX 8?

Серията Boeing 737 е използвана от 60-те години насам, като вариациите MAX са общо 4 на брой - 7, 8, 9 и 10. Номер 8, какви бяха разбилите се самолети в Етиопия и Индонезия, е най-дълго използвана. Моделът е най-често използван за кратки и средни разстояния, например от Европа до Източното крайбрежие на Северна Америка. Подобреният му разход на гориво позволява по-дълги полети с едно зареждане от останалите модели на гамата 737.