Tencent Holdings и Alibaba Group "изпаднаха" от списъка на десетте най-големи компании в света по пазарна капитализация, съобщи японския Nikkei, цитиран от "Комерсант". Така в списъка на първите 10 компании по пазарна капитализация в света вече не фигурират представители на Китай.

В края на 2020 г. Tencent беше на седмо място в световната топ-класация по пазарна капитализация, а Alibaba заемаше девета позиция. Обаче натискът от страна на китайските власти срещу много от технологичните компании в страната доведе до срив в котировките им на фондовата борса. Така Alibaba загуби около половината от пазарната си капитализация от началото на годината, а Tencent - близо 23%.

През 2007 г., преди световната финансова криза, в списъка на световните Топ 10 компании по пазарна капитализация, бяха представени главно петролни и газови компании, припомня Nikkei. Тогава PetroChina оглавяваше рейтинга, в който имаше четири компании, представители на Китай.

Сега в Топ 10 доминират компании от технологичния сектор, при това осем от десетте са от САЩ. На четвърто място е саудитската Saudi Aramco, а единствен представител на Източна Азия остана тайванският производител на полупроводници TMSC (на 10-то място).

Tesla стана шестата компания в историята на САЩ с пазарна капитализация от $1 трилион

Tesla стана шестата компания в историята на САЩ с пазарна капитализация от $1 трилион

Компанията получи поръчка за 100 000 електромобилa от Hertz

Начело в Топ 10 в света по пазарна капитализация вече са американските компании Apple, Microsoft и Alphabet.