От 2016 г., когато Саудитска Арабия оповести, че иска да извърши дуално листване на петролния гигант Saudi Aramco - на местната и чуждестранна борса, привлекателността на компанията се понижава. Причината е, че колкото повече инвеститорите научават за кралството и за гиганта, толкова повече нараства нежеланието им да вложат в него. Но тъй като репутацията на принц Мохамед бин Салман зависи от това, той и банкерите на кралството търсят усилено възможности за първично публично предлагане по света, пише анализаторът Саймън Уоткинс от oilprice.com.

Нюйоркската фондова борса беше един от двата най-предпочитани варианта, заедно с Лондонската фондова борса. Но наскоро се появиха проблеми пред листването на Saudi Aramco в САЩ - предполагаемите връзки на Саудитска Арабия с атентатите от 11 септември.

Saudi Aramco готви дебюта си на борсата. Но сега може да се окаже лош момент за IPO-то

Най-големият дебют на борсата идва. Но сега може би се окаже лош момент за него

Компанията може да излезе на борсата в началото на следващата седмица

От 19-те терористи, които отвлякоха самолети преди осем години, поне 15 са от саудитски произход. До момента вече има поне седем големи дела срещу кралството за предполагаемата му подкрепа за ударите срещу САЩ, които се гледат от федерални съдилища, а емоциите са разпалени. "Ако вложа в каквото и да е, свързано със Саудитска Арабия, моите инвеститори ще ме обесят на най-близката улична лампа", е казал изпълнителният директор на голям хедж фонд пред oilprice.com.

Положението се влошава от факта, че Саудитска Арабия заплашва да удари американската шистова индустрия, ако САЩ прокара закона, позволяващ воденето на съдебни дела срещу ОПЕК и държавните компании в страните от картела (законът стана известен като "No Oil Producing and Exporting Cartels Act" или NOPEC). Правната мярка се основава на допускането, че ОПЕК e картел и като представител на такъв Saudi Aramco нарушава американското антитръстово законодателство.

Saudi Aramco внасяла петрол от съседни държави, за да продава на чуждестранни клиенти

Saudi Aramco внасяла петрол от съседни държави, за да продава на чуждестранни клиенти

Това твърдят запознати пред Reuters

Въпреки заплахите на Саудитска Арабия обаче, страната не успя да се справи с шистовите производители в САЩ през 2014 и 2015 г., след което се видя принудена да обърне стратегията си година по-късно. Нещо повече, заради стратегията на петролния картел страните от него изгубиха съвкупно 450 млрд. долара заради опитите си да понижат изкуствено цените, според данни на Международната енергийна агенция. Самата Саудитска Арабия премина от бюджетен излишък към бюджетен дефицит от 98 млрд. долара през 2015 г.

Поради тези причини, страната се насочи към Лондонската фондова борса, която все още стои като вариант пред Мохамед бин Салман. Проблемът е, че трябва да се създаде нова категория за листване на тържището, която да обхваща големи международни компании, като изключително непрозрачната Saudi Aramco. До момента компаниите могат да се листнат в премиум или стандартния сегмент.

Колко ще нарасне цената на петрола глобално след атаката срещу Saudi Aramco?

Колко ще нарасне цената на петрола глобално след атаката срещу Saudi Aramco?

В зависимост от това колко бързо Саудитска Арабия възстанови добива, стойността на брент може да нарасне до между 75 и 100 долара за барел, смятат различни експерти

Ако Saudi Aramco иска да се листне в премиум сегмент, тя ще трябва да бъде включена в бенчмарковия индекс FTSE 100, което означава, че компанията ще трябва да осигури на потенциалните си инвеститори пълен достъп до счетоводните си документи и да позволи на миноритарните инвеститори да гласуват за независим борд на директорите.

От друга страна, стандартният сегмент означава, че компанията няма да стане част от FTSE 100 и ще остане втора категория играч, заедно със средните по размер британски фирми и семейните чуждестранни бизнеси.

Компромисният вариант е да се създаде нова категория на борсата, но това едва ли ще промени възгледа на инвеститорите, че акциите на Saudi Aramco не са премиум. "Ако просто се промени името на сегмента, това няма да промени факта, че акциите на компанията не покриват критериите", посочва старшият пазарен анализатор от CIBC Джереми Стреч. Същевременно пазарните участници продължават да са мнителни относно истинността на данните, които Saudi Aramco ще предоставя, ако акциите ѝ бъдат предложени в нова категория на борсата.

Saudi Aramco се отказва от Лондон и Хонконг, а избира Токио за дебюта си на борсата

Saudi Aramco се отказва от Лондон и Хонконг, а избира Токио за дебюта си на борсата

До края на годината компанията ще бъде листната на фондовия пазар в Саудитска Арабия

Мохамед бин Салман обмисляше варианта да направи частно предлагане на 5% от акциите на Saudi Aramco в Китай. Това би му позволило да не разкрива публично никаква информация относно компанията и страната и да не може да бъде обвинен, че не е успял да набере 100 млрд. долара, с което пазарната оценка на Saudi Aramco ще стане 2 трлн. долара, колкото е нейната предварително обявена цел. Но тъй като банкерите, участващи в сделката, ще изгубят твърде много пари, ако първичното публично предлагане на компанията не се състои, принцът не е окуражаван да следва този вариант.

Всички тези фактори значително намаляват опциите пред Мохамед бин Салман. Затова, въпреки опитите на Токио да привлече вниманието за листването, той може да бъде принуден да поеме отговорността за целия неуспех, ако Saudi Aramco не постигне предварително заложените цели пред първичното си публично предлагане.