Извън Детройт, един план за строеж (в продължение на две години) превръща остарелия Lakeside Mall в открит център със зелено пространство и воден път. Но проектът се изправя пред затруднения.

Проблемите на търговския център са се превърнали в безкрайна спирала, след като собственикът на GGP престана да плаща ипотеката миналата година, а след това не успя да намери купувач за имота на фона на сътресения в търговията на дребно, пише Bloomberg.

Стойността на центъра бе намалена с още 25 милиона долара през февруари. Но властите в град Стърлинг Хайтс, Мичиган, не се отказват от своя проект. Те се готвят да се доберат до нови инвеститори с възможности, които надхвърлят продажбите на дребно.

"Разбираме, че моловете никога няма да бъдат същите", коментира Лука Бонър, съветник по икономическо развитие. "Електронната тъгровия причинява сериозни щети на моловете, независимо дали хората искат да го признаят, или не. Това е реалността", допълва експертът.

Силите, които движат проекта в Lakeside, принуждават собствениците на имоти да преначертаят плановете за развитие, за да се справят с бързите промени в индустрията, а при затваряне на магазините, наемодателите трябва да променят посоката си на мислене.

Предприемачи, занимаващи се с проекти, свързани с търговията на дребно, смятат, че ситуацията е особено нестабилна и се променя "със скоростта на светлината".

Повече от дузина търговци на дребно са подали заявление за фалит тази година, а вериги като Macy's планират затваряне на обекти на фона на разрастващото се онлайн пазаруването и променящите се потребителски навици.

Очаква се близо 13 000 магазина да приключат дейността си през следващата година в сравнение с 4 000 през 2016 г. според брокерската компания Cushman & Wakefield Inc.