Норвежката енергийна компания Equinor, която е най-голямата в сектора в страната, обяви началото на добива на нефт от находището Breidablikk в Северно море, се казва в съобщение на компанията.

"Добивът в находището Breidablikk в Северно море започва на 20 октомври, четири месеца по-рано от планирания график и в рамките на бюджета", се казва в изявлението, цитирано от Прайм.

Подводното находище има запаси от близо 200 милиона барела петрол. Компаниите партньори за разработване на находището са: оретора Equinor (с дял от 39%), Petoro (22,2%), Vår Energi (34,4%) и ConocoPhillips (4,4%).

Компанията оператор уточнява, че добива в Breidablikk първоначално е планиран да започне през първата половина на 2024 г. Обаче вече са направени осем сондажа, а допълнителни сондажи ще продължат да се правят в находището до края на 2025 г.

Очакванията се, че максимума на добива от Breidablikk ще настъпи между 2024 и 2026 г., когато ще има добив от 55 000 до 60 000 барела петрол дневно.

Според Equinor, общите инвестиции в проекта за добив от находището да бъдат малко над 21 милиарда норвежки крони (1,9 милиарда долара).

Енергийната група Equinor е основана през 1972 г., като до май 2018 г. се е наричала Statoil. Компанията има дейност в около 30 държави. Най-големият акционер в Equinor е норвежката държава.

Норвежката Equinor придобива дялове в 5 находища за петрол и газ в Северно море

Най-голямата енергийна компания на Норвегия придобива дялове в 5 находища за петрол и газ в Северно море

Най-големият акционер в компанията е норвежката държава