Хърватският софтуерен разработчик Infinum ще създаде съвместна компания с компанията Porsche Digital, която е част от групата на германския автомобилен производител Porsche. Джойнт-венчъра ще носи името Porsche Digital Croatia, като в създаването му ще бъдат инвестирани 10 милиона евро.

"Нашата цел е да работим по подобряване на софтуерните решения за индустрията, да създадем нови дигитални услуги и да се фокусираме върху нови бизнес модели", посочва в официално становище главният изпълнителен директор на Infinum Томислав Кар, цитиран от сайта SeeNews.

"Това партньорство ще комбинира ДНК-то на революционните автомобили на Porsche с дигиталните умения на Infinum", добавя той.

Според плановетена двете компании през следващите три години за проекта ще бъдат назначени над 100 служители, конкретно сотфуерни инженери, дизайнери и експерти по изкуствен интелект.

От местното издание Poslovni Dnevnik в Porsche Digital Croatia ще бъдат вложени 10 милиона евро или 11,8 милиона евро. Двете компании ще държат по 50% всяка от общата компания. Централата на джойнт-венчъра ще се намира в Загреб.

Към момента хърватската Infinum, създадена през 2005 година, дава работа на над 250 души.