Един от най-големите производители на автомобили – германския концерн Volkswagen, спира производството на най-продавания си модел Golf. Причината: спор с двама доставчици, който все още не може да бъде решен.

В събота компанията започна подготовка за спиране на производството в основната си фабрика във Волфсбург, като се очаква прекъсването да продължи поне до следващата събота. Засегнати са и фабрики в други градове на страната.

Повод за прекъсването на производството стана спор с двама производители на части за VW - ES Automobilguss и Car Trim, които принадлежат на холдинга Prevent. Те произвеждат компоненти за седалките и скоростните кутии на Golf. Преговорите с него бяха прекъснати през уикенда и се очаква да бъдат продължени днес, разказва списание Focus.

Причина за спора стана компенсация от 58 милиона евро, която доставчиците искат от VW заради прекъснат договор. Според запознати става дума и за отказана поръчка за 500 милиона евро, планирана за началото на следващата година.

Сега обаче германският производител на коли губи по 100 милиона евро седмично от спрените поточни линии, според оценка на банка UBS, представена от вестник Die Welt. Засегнати са 25 000 работници и шест фабрики.

Акциите на компанията спаднаха с 1.5 п.п. в края на търговията в петък до 119.90 евро за брой. Гигантът загуби тази година вече 10% от пазарната си капитализация, достигаща 62.2 милиарда евро.

VW е сериозно притиснат до стената да намали разходи си, за да покрие огромните загуби след скандала с дизеловите мотори от миналата година. Той засегна 11 милиона коли и нанесе щети за 18 милиарда евро.

Според председателят на Временна разследваща комисия за скандала с вредните емисии в германския парламент Херберт Беренс, една от възможните причини за раздора в отношенията на автопроизводителя с неговите доставчици е именно опита за намаляване на разходите.